Den Haag,
23
juli
2019
|
16:00
Europe/Amsterdam

€1,3 miljard Europese subsidies naar Zuid-Holland

In de huidige Europese begrotingsperiode (2014-2020) is er al €1,3 miljard aan Europese subsidies toegekend aan organisaties in Zuid-Holland. Meer dan 1.800 Zuid-Hollandse organisaties realiseren hiermee bijna 3.500 projecten, door samen te werken met Europese partners. Naast subsidies heeft de Europese Investeringsbank voor € 2,4 miljard in Zuid-Holland geïnvesteerd.

De provincie Zuid-Holland analyseert periodiek de bijdrage van Europese fondsen aan onze regio. De EU-Fondsen monitor 2019 met peildatum 1 april geeft het meest actuele beeld. Het laat zien dat instellingen in Zuid-Holland in toenemende mate profijt hebben van Europese subsidies. Zij werken hiervoor nauw samen met Europese partners en dragen bij aan de realisatie van ambities op Europees niveau.

Arbeidsmarkt en innovatie

Projecten die bijdragen aan stimulering van de regionale economie, arbeidsmarkt en innovatie kunnen rekenen op subsidiesteun (60% van de middelen). De regio scoort met name goed op het gebied van life-sciences and health en high-tech systems en materialen. Ook voor thema’s als mobiliteit, milieu, landschap, natuur en energie zijn de bijdragen vanuit Europa een belangrijke bron om regionale ambities te realiseren.

Vooraanstaande regio’s en partners

Te zien is dat Zuid-Hollandse organisaties vooral veel samenwerken met organisaties in het ‘nabije’ buitenland. Zo is er een concentratie aan partners te zien in Vlaanderen en het Ruhrgebied. Iets verder van huis wordt er ook vaak samengewerkt met partners in de regio’s rondom Londen, Parijs en München. Binnen Zuid-Holland landt het meeste Europese geld in de grote steden, maar blijken met name de kennisinstellingen een belangrijke schakel in het aantrekken van Europese subsidies.