Den Haag,
28
maart
2019
|
17:15
Europe/Amsterdam

55 Statenleden provincie Zuid-Holland geïnstalleerd

De 55 nieuw verkozen Statenleden van de Provinciale Staten van Zuid-Holland zijn op 28 maart 2019 geïnstalleerd. Forum voor Democratie (FvD) en DENK zijn nieuwkomers in Provinciale Staten.

Collectief verantwoordelijk

Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Het is misschien nog iets te vroeg om te zeggen, maar het lijken in Nederland historische verkiezingen te zijn geweest. Hier in Zuid-Holland is FvD in 1 klap de grootste partij geworden. Zo’n entree als nieuwe partij is in onze provincie sinds 1946 niet voortgekomen.”

Jaap Smit gaf aan dat er een enorme verantwoordelijkheid ligt op de schouders van de nieuwe Statenleden. “U bent als collectief verantwoordelijk voor het beeld dat mensen van de provinciale politiek krijgen”. Belangrijke thema’s waar de provincie de komende jaren voor staat zijn de woningbehoefte, energievernieuwing, bereikbaarheid en economie. “Waar ik voor wil pleiten is dat u met elkaar stevige debatten voert, maar graag wel op feiten en inhoud en niet op de man of de vrouw”, aldus de Commissaris van de Koning.

Na de beëdiging keken de fracties terug op de verkiezingen en blikten ze vooruit op de collegeperiode 2019-2023.

Formatie

Hans Wiegel (voormalig VVD politicus) zal nu als informateur een verkenning gaan uitvoeren onder de 13 politieke partijen binnen de Provinciale Staten van Zuid-Holland naar de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie.