Lelystad,
12
oktober
2019
|
15:45
Europe/Amsterdam

8e landschapskunstwerk van Flevoland geopend voor publiek

Op zaterdag 12 oktober 2019 overhandigde gedeputeerde Michiel Rijsberman de sleutel van het monument voor 100 jaar Zuiderzeewet, tevens het 8e landschapskunstwerk van Flevoland, aan wethouder Irene Korting van gemeente Dronten. Voorafgaand aan de sleuteloverdracht plaatsten kunstenaar Bob Gramsma en kinderen uit Dronten een tijdscapsule in het kunstwerk. Het idee is om over 100 jaar de capsule weer te openen: bij de viering van 200 jaar Zuiderzeewet.

Bob Gramsma

Het kunstwerk van Bob Gramsma, genaamd Riff PD#18245, gebruikt de voormalige zuiderzeegrond als mal. Gramsma maakte een heuvel van zuiderzeegrond. Daarin groef hij een holte waarin in een ingenieuze stalen constructie van stalen balken en bewapening beton werd gestort en gespoten. Daarna werd het kunstwerk ontgraven en de zuiderzeegrond weer verspreid over de polder. Gramsma’s nieuwgevormde landschap dat als een opgegraven archeologische vondst op palen rust, herinnert aan de bijzondere geologie en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Riff PD#18245 biedt onderdak aan dieren en mossen. Bezoekers kunnen de trap betreden om vanaf boven hun blik te laten dwalen over het oude land bij Elburg en het nieuwe door mensen gemaakte landschap met zijn dijken, wegen en greppels.

Landschapskunstwerken in Flevoland

De provincie Flevoland telt op dit moment 9 landschapskunstwerken: ‘Polderland Garden of Love and Fire’ (Almere), ‘De Groene Kathedraal’ (Almere), ‘Exposure’ (Lelystad), het Robbert Morris Observatorium (Lelystad), ‘Pier + Horizon’ (Noordoostpolder), ‘Sea Level’ (Zeewolde), Aardzee (Zeewolde) en ‘Deltawerk //’ (Marknesse).