Maastricht,
31
oktober
2019
|
15:40
Europe/Amsterdam

Acht pro­vin­cies gaan voor duur­za­me ener­gie

Ondanks een tekort aan duurzame energie is op de energiemarkt brede interesse getoond in de aanbestedingen door onze acht provincies. Dit heeft erin geresulteerd dat per 1-1-2020 zeven provincies zijn voorzien van groen gas en acht provincies van duurzame elektriciteit. Hiermee leveren wij door onze wijze van inkoop een belangrijke bijdrage aan de energietransitie, op basis van 0% inzet van fossiele brandstoffen. De duurzame energie wordt gebruikt voor provinciale gebouwen en provinciale infrastructuur, zoals openbare verlichting, bruggen, tunnels en gemalen.

Zita Pels, gedeputeerde Circulaire Economie bij de provincie Noord-Holland : “We vieren vandaag de behaalde resultaten van de collectieve energie-inkoop van de provincies, waarin de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord- Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland, als een waar interprovinciaal energiecollectief hun eerste grote mijlpaal op weg naar verdere verduurzaming omzetten in concrete resultaten.”

AmbitiesMet de huidige contracten zetten de acht provincies een eerste stap, maar de ambities zijn groter. Deze kortlopende contracten (5 jaar) zijn het begin. Toekomstige contracten kunnen nog duurzamer en slimmer, dus dat is de volgende stap. Daarnaast borgen de provincies de opgedane kennis en delen die graag met elkaar en andere overheidsorganisaties. Nu en in de toekomst.