Lelystad,
21
februari
2020
|
14:36
Europe/Amsterdam

Asbest neemt af, zon neemt toe

De provinciale subsidie voor asbestsanering, in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen, is in het eerste jaar al goed gebruikt. Zo is er inmiddels meer dan 100.000 vierkante meter asbestdak gesaneerd. 60.000 vierkante meter staat klaar om gesaneerd te worden. Er is al voor 11 miljoen wattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Deze panelen wekken samen genoeg energie op om 3.200 huishoudens van stroom te voorzien. Naast de zonnepanelen is bij een aantal daken extra isolatie aangebracht voor energiebesparing. Voor 2020 is er nog een bedrag van iets meer dan 600.000 euro beschikbaar. In totaal was er 1,5 miljoen euro beschikbaar voor deze subsidieregeling.

Gedeputeerde roept woningbezitters op subsidie aan te vragen

Gedeputeerde Jop Fackeldey: "Ik ben blij dat wij als provincie met deze regeling bijdragen aan zowel de asbestsanering van onze woningen en bedrijfspanden én aan het stimuleren van de opwek van duurzame energie. Bedrijven weten tot nu toe hun weg naar de subsidie beter te vinden dan de particulieren. Daarom roep ik woningbezitters in Flevoland op om nog meer gebruik te maken van deze regeling, nu er nog voldoende geld beschikbaar is."

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een subsidie is het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met saneren de grootste voorwaarde. Hiervoor is een basisbedrag van 500 euro beschikbaar, met daarnaast 6,50 euro per vierkante meter dakoppervlakte. Voor daken groter dan 250 vierkante meter geldt een bedrag van 4,50 euro per vierkante meter. Wordt er naast het plaatsen van zonnepanelen ook isolatie aangebracht op het dak? Dan komt er nog 2 euro per vierkante meter bij. Er geldt per eigenaar een maximum van 25.000 euro. Mocht het dak niet geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, dan mogen de panelen ook op een ander dak geplaatst worden.