Haarlem,
11
november
2019
|
17:00
Europe/Amsterdam

Boeren bieden petitie over stikstof aan

Noord-Holland is trots op haar boeren. Dit liet commissaris van de Koning (cvdK) Arthur van Dijk weten aan bijna 300 boeren die zich vandaag verzamelden bij het provinciehuis. Zij overhandigden Van Dijk en gedeputeerde Esther Rommel (Natuur) een petitie over stikstof. Ook gingen zij in gesprek met Statenleden.

Boeren uit Noord-Holland en Friesland waren naar Haarlem afgereisd om aandacht te vragen voor de belangen van de agrarische sector. Zij volgden in de Johan Remkeszaal de vergadering van Provinciale Staten, waar de stikstofproblematiek werd besproken.

Daarnaast overhandigden de boeren een petitie met ruim 5200 handtekeningen en een vlag van de provincie Friesland aan cvdK Van Dijk en gedeputeerde Rommel. De ondertekenaars van de petitie willen voortaan bij Friesland horen. Van Dijk toonde begrip voor de situatie van de boeren. “We luisteren wel degelijk naar jullie verhaal. Dit probleem moet samen met andere sectoren worden aangepakt, niet over elkaars rug.”

Rommel vertelde tijdens de Statenvergadering dat het stikstofprobleem gezamenlijk moet worden aangepakt. “We snappen de zorg van alle partijen, maar het is belangrijk dat we nu de rust en ruimte nemen. We voeren gesprekken met alle sectoren en willen samen met het Rijk en de andere provincies tot een oplossing komen.”

Het kabinet en de provincies zijn met elkaar in gesprek over de precieze aanpak van het stikstofprobleem. Zij geven uiterlijk 1 december 2019 meer duidelijkheid over een gezamenlijk beleid.