Lelystad ,
20
maart
2020
|
14:30
Europe/Amsterdam

Boodschap commissaris van de Koning voor Flevolanders

ommissaris van de Koning Leen Verbeek heeft een boodschap voor alle inwoners van Flevoland. Bekijk zijn boodschap in de video of lees de tekst onder de video.

Tekst statement

Beste Flevolanders,

Nederland is een vrij land.
Die vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Dat zeg ik vaker.
Ik zeg het vandaag opnieuw. 
 

Maar deze woorden hebben vandaag een heel andere betekenis gekregen.
Een betekenis die klemt.
Want onze vrijheid is nu beperkt. 

Een aantal maanden lang bleven de corona-besmettingen nog ver van ons vandaan.Nu komt het virus iedere dag heel dichtbij.Daarom nemen we noodgedwongen afstand van elkaar. 

We trekken ons terug in ons eigen huis, in onze eigen buurt, dorp of stad.Van Noordoostpolder, Dronten tot Almere, van Urk en Lelystad tot Zeewolde. 

Velen van ons maken zich zorgen om wat ze zien en horen. We denken aan alle mensen die ziek zijn, en aan degenen die nu de gevolgen al ondervinden economisch, sociaal of in de eigen gezondheid of van naaste familieleden. 

Ik maak mij zorgen omdat er veel nep nieuws in de sociale media in omloop is. Luistert u daar niet naar. Omroep Flevoland heeft een strenge controle op al het nieuws dat zij uitzenden. Zij zijn betrouwbaar. Ook de nationale zenders als de website van het RIVM zijn betrouwbaar.

We horen en zien alle maatregelen die de regering neemt en zijn ongerust over de toekomst. 

De veiligheidsregio, onder leiding van burgemeester Weerwind, samen met de burgemeesters Adema van Lelystad, Westmaas van Noordoostpolder, Bakker van Urk, Gebben van Dronten en Gorter van Zeewolde hebben een noodverordening afgekondigd. 

Zij zijn met elkaar de bevelvoerders om, samen met alle hulpdiensten, deze crisis het hoofd te bieden.Ik vraag u hun maatregelen onverkort na te komen en te steunen waar dat kan. 

Er zijn ook onzekerheden die ons zelf aangaan.Hoe moet het verder met ons bedrijf en de economie?Hoe kunnen we kwetsbare mensen tegen het virus beschermen? En zal ik zelf gezond blijven? 

Het zijn vragen waar niemand momenteel een volledig antwoord op kan geven.Dat maakt ons onzeker, emotioneel en dat begrijp ik heel goed. 

Maar als we verder om ons heen kijken, zien we ook mooie dingen.Want in Flevoland wordt er niet alleen gedacht, maar ook gedaan.We blijven ons geen zorgen maken, maar willen juist voor elkaar zorgen. 

Kleine dingen worden groot: een boodschap doen, een bericht te sturen of een bos tulpen langs te brengen, belangstelling tonen, naar elkaar om kijken.Laat in deze tijd het beste van uzelf naar boven komen. Zonder elkaar aan te raken komen we in deze tijden nader tot elkaar.

We leven met elkaar mee en nemen verantwoordelijkheid. De vele creatieve oplossingen die nu worden bedacht om elkaar te ondersteunen- ook in onze provincie zijn prachtig om te zien en ik prijs de Flevolanders daarvoor. 

Het biedt ons allemaal kracht in de strijd die we samen moeten voeren.We doen dat met zeventien miljoen Nederlanders, waaronder vierhonderdduizend Flevolanders.We staan er niet alleen voor. We zijn blij met het steunpakket van het Rijk.

Het provinciebestuur, Provinciale Staten, de gedeputeerden en onze medewerkers werken hard om te kijken wat gedaan kan worden voor onze samenleving, voor onze bedrijven, ondernemers en werknemers. 

Waar mogelijk zal het provinciebestuur verantwoordelijkheid nemen om belangrijke dossiers voortgang te laten vinden, zodat bijvoorbeeld de economische schade beperkt blijft.Waar schade ontstaat willen we samen zoeken naar verantwoorde manieren daarmee om te gaan. Ik wil ook de duizenden helden van de zorg, die letterlijk in frontlinie staan om ons te helpen en te beschermen roemen. 

Daarnaast dank aan de vele medewerkers in de supermarkten, in het transport en al die andere belangrijke bedrijven en beroepen die de kern van onze samenleving draaiende houden. Dat alles schept moed in deze onzekerheid tijd.

Die sterkte wens ik u allemaal van harte toe.Laten we elkaar symbolisch vasthouden, bewaar onenigheid voor later.

Zorg goed voor elkaar en voor uzelf!Ik wens u een goede gezondheid toe.

Commissaris van de Koning in FlevolandLeen Verbeerk