Lelystad ,
18
oktober
2019
|
14:15
Europe/Amsterdam

Brexit-update

Donderdag 17 oktober 2019 werd er meer duidelijk over de Brexit. Graag stellen we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Op verzoek van de Britse regering kwam er eerder een zogenoemde backstop. Deze is inmiddels van tafel: er is een deal. De stop betekende dat Noord-Ierland in een Europese douane-unie zouden komen. Dat zou grenscontroles tussen Ierland en Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van het Ierse eiland, tot gevolg kunnen hebben.

Visserij

Voor de visserij, een belangrijk onderwerp voor Flevoland, is deze bovengenoemde deal momenteel hetzelfde als de vorige. Alle bestaande regelgeving blijft gehandhaafd tot en met 31 december 2020. In een scenario van een no-deal Brexit zou 60% van de zee, waar onze Urker-vissers vissen, per 1 november 2019 ontoegankelijk worden. In de politieke verklaring die bij de deal hoort, is afgesproken dat er na 2020 op vergelijkbare wijze blijven samenwerken. Op basis van wederkerigheid. Die afspraken over visserij moeten er nog komen, maar de intenties zijn goed.

Free Trade Agreement

Voor visverwerkende bedrijven is de situatie na 2020 nog onduidelijk. Vis die in Engeland aan land komt, op Urk wordt verwerkt en vervolgens teruggaat naar Engeland gaat namelijk 2 keer een grens over. Importheffingen hebben dan een groot effect. Er wordt in dit geval in de politieke verklaring gesproken over een Free Trade Agreement. Hoe dat eruit ziet is helaas nog niet bekend. Voor de logistiek in Flevoland, maar denk ook aan de Rotterdamse haven, is die Free Trade Agreement van groot belang. Als het Britse parlement afwijst, lijkt een no-deal Brexit onvermijdelijk. De Europese Raad en het Europees Parlement moeten nog instemmen. De kans dat die tegen stemmen lijkt een stuk kleiner dan dat het Britse parlement dat zou doen. Het worden interessante dagen. We blijven het onderwerp op de voet volgen!