Haarlem ,
18
april
2019
|
16:45
Europe/Amsterdam

Bromet formateur: onderzoek naar coalitie GroenLinks, VVD, D66 en PvdA

Op verzoek van Statenleden Zita Pels (GroenLinks) en Cees Loggen (VVD) was er donderdag 18 april een ingelaste Statenvergadering. Provinciale Staten (PS) namen daar unaniem een motie aan waarmee besloten is Laura Bromet als formateur aan te wijzen met als opdracht formatiegesprekken te voeren met GroenLinks, VVD, D66 en PvdA.

GroenLinks en VVD nodigden de partijen uit het afgelopen maandag gepubliceerde advies van de informateurs Laura Bromet en Cornelis Mooij te bespreken. Beide informateurs waren aanwezig om toelichting te geven. Informateur Laura Bromet: "We hebben goede gesprekken gehad met alle partijen. Op basis van deze gesprekken adviseren we formatiegesprekken te voeren met GroenLinks, VVD, D66 en PvdA."

Nieuwe bestuurscultuur

Informateur Cornelis Mooij voegde daaraan toe: "Opvallend genoeg kwamen alle partijen met een zelfde wens: een nieuwe bestuurscultuur. De samenwerking in PS tussen coalitie en oppositie en tussen PS en Gedeputeerde Staten (GS) moet op een andere manier. Een andere manier van samenwerking is van groot belang bij het vinden van oplossingen voor maatschappelijke onderwerpen die de komende jaren gaan spelen. Hier moeten de partijen onderling en straks met de nieuwe GS-leden afspraken over maken. Hoe dat moet, is aan u."

Besluit Provinciale Staten

GroenLinks diende samen met D66, PvdA, VVD en ChristenUnie een motie in die oproept Laura Bromet aan te wijzen als formateur met als opdracht de vorming van een college bestaande uit GroenLinks, VVD, D66 en PvdA. PS stemden unaniem voor deze motie