Leeuwarden ,
04
april
2020
|
14:30
Europe/Amsterdam

CdK Brok (Fryslan) steekt een hart onder de riem

Om de week schrijft de commissaris een column in de Friese dagbladen over de coronacrisis en wat het met hem en de provincie doet. De eerste column verscheen twee weken gelden.

Beste mensen,

De natuur kent geen functionele lock-down, dacht ik toen ik van Franeker naar het provinciehuis fietste. Meerkoeten bouwen een nest in de Noordergracht, geen social distancing voor hen. Het zonnetje schijnt en ik voel de lente als ik door de weilanden fiets. De natuur krijgt kleur op de wangen maar de gemeenschap ligt er bleekjes bij.

In het open veld bestaat corona niet, maar eenmaal in Leeuwarden geeft de werkelijkheid mij een draai om de oren. Het is stil, er zijn geen mensen op straat, de winkels zijn dicht. Spookachtig.

Ik maak mij zorgen over de detailhandel en het mkb. Zij zijn de kurk waar de Friese economie op drijft. In het landelijke nieuws hebben ze het vaak over de grote supermarktbedrijven, maar de slager, de groenteboer en de bakker op de hoek staan ook alle dagen voor ons klaar. Dat is in uw dorp niet anders.

Laten we die kleine ondernemers steunen. Hetzelfde geldt voor de kleding- en schoenenwinkels die soms alleen maar op afspraak open zijn. Maak niet de keus van “het gemak” via internet bij uw aankopen maar denk aan ook de vitaliteit van de middenstand.

De provincie doet zijn best om bedrijven door deze zware tijd heen te helpen. Ook voor de cultuur spannen we ons in. De festiviteiten rondom 75 jaar Vrijheid moesten helaas een jaar uitgesteld worden. Waar we kunnen steunen doen we dat.

Cultuur hebben we hard nodig. Als de crisis over is en wij verdoofd bij de wal op klimmen, kunnen we wel een verzetje gebruiken, al was het maar voor de verwerking van deze periode. Voorstellingen geven inspiratie, troost en betekenis.

Corona trekt diepe sporen in onze gemeenschap. Ik gruwel bij het zien van hekken om een verzorgingshuis. Ze scheiden mensen die elkaar lief hebben. Hoe is het om ouders niet te mogen zien, het gemis te voelen. Waar is de menselijke maat, vraag ik mij af. Maar ook het besef dat zo’n harde maatregel kennelijk nodig is?

Rondom zijn er initiatieven die mensen tot steun en troost zijn. In de krant is een advertentie te vinden van Fryslân yn Ferbining, een provinciaal initiatief… daar kunt u zien bij welke organisaties u terecht kunt voor hulp of advies.

Ook een pluim voor de media. Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, de Omrop Fryslân en anderen bieden een mooi platform aan diverse initiatieven die mensen verbinden met elkaar. Bovendien houden ze ons elke dagen opnieuw knap op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zijn zijn van cruciaal belang in deze crisistijd.

Het kabinet heeft dinsdag de maatregelen verlengd. De verwachting is dat de beruchte ‘piek’ de komende weken Fryslân bereikt. Gelukkig zijn de Veiligheidsregio en de ziekenhuizen waar ik deze week contact mee had er op voorbereid. Dat geeft rust, maar het blijft spannend. Voor iedereen.

Corona is overal besef ik mij, maar op de fiets lukt het toch om er even aan te ontsnappen. Onderweg naar Franeker komt het zonnetje erdoor, en hoor ik Obe Postma:

Lichte dagen komen weer opnieuwVerre beelden gaan mij voorbij…