Middelburg,
01
april
2020
|
15:25
Europe/Amsterdam

CdK Han Polman steekt Zeeuwen hart onder de riem

In een videoboodschap heeft commissaris van de Koning Han Polman zich opnieuw gericht tot de Zeeuwen. De commissaris wil met zijn boodschap zijn medeleven tonen aan de nabestaanden van allen die slachtoffer zijn geworden van het coronavirus. Daarnaast complimenteert hij de Zeeuwen met hoe ze met de corona-crisis omgaan en vraagt hij begrip voor het buiten de deur houden van mensen, hoe on-Zeeuws dat ook is, om de zorgcapaciteit in stand te houden.

Hieronder leest u zijn boodschap die hij uitsprak bij Omroep Zeeland.

"We leven mee met de slachtoffers. Er zijn mensen overleden door het coronavirus, er zijn mensen die getroffen zijn door het virus. Veel mensen weten dat ook niet. Het geeft voor heel veel mensen onzekerheid, maar we leven mee met alle dierbaren. En tegelijkertijd zie ik ook - en dat is ook wel een compliment waard – dat iedereen zich, zover ik kan observeren en ook de andere diensten, dat iedereen zicht houdt aan de richtlijnen. Afstand houden van elkaar, niet onnodige dingen doen, thuisblijven zo veel als mogelijk. Dat vind ik echt wel een compliment waard hoe wij dat in Zeeland doen.

En er is tegelijkertijd enorm veel waardering voor mensen die werken in de zorginstellingen, voor de huisartsen en de verpleging. Maar ook voor al die andere mensen die zorgen dat we een beetje kunnen blijven draaien. Dan gaat het natuurlijk om al die sectoren, van de schoonmaakdiensten, het openbaar vervoer, de mensen in het onderwijs en de kinderopvang. Ik kan ze niet allemaal noemen maar we functioneren door en tegelijkertijd leven we enorm mee met de zware slag die sommige bedrijven, mensen, in belangrijke economische sectoren voor Zeeland nu krijgen. Dat geldt natuurlijk voor toerisme, horeca en winkels.

We kunnen alleen maar begrip vragen dat vanwege de zorgcapaciteit die nodig is in Zeeland, dat we mensen buiten de deur moeten houden. Dat is heel on-Zeeuws. Want we willen juist delen, alle mooie dingen die we in Zeeland hebben en gasten ontvangen. Dat kan nu even niet. We proberen er alles aan te doen om in verbinding te staan met die mensen in die sectoren. Dat doen we als Provincie, als gemeenten, om te kijken: hoe kunnen we elkaar helpen? Dat is ontzettend belangrijk.

Misschien het allerbelangrijkst is dat we naar elkaar blijven omzien, rekening houden met elkaar. Ook thuis. Hoe moeilijk het soms ook is. Kleine behuizing soms van mensen, toch zorgen dat je elkaar blijft respecteren - de ruimte geeft – en dat je weet dat we het met elkaar moeten doen deze periode. Het zijn rare, zware tijden waar ik iedereen ontzettend veel sterkte bij toewens."