Lelystad ,
09
januari
2020
|
16:30
Europe/Amsterdam

CdK Verbeek van Flevoland verbreedt provinciale schaal in nieuwjaarsrede

Sierlijk spargroen krult langs de pilaren in de hal van het provinciehuis. De deur van de Statenzaal staat uitnodigend open. Binnen ontvouwen zich kleurrijke kaarten. Tijdens zijn nieuwjaarsrede bladert commissaris van de Koning Leen Verbeek beeldend door de atlas van Flevoland.

Mobiliteit

Als tal van bonte lapjes strekt zich op een groot scherm het grondgebied van Nederland uit. In het heldere groen van duurzaamheid, het blauw van provinciale wateren en het rood van grote steden. Vol stippeltjes, driehoekjes en balkjes. In het centrum ligt Flevoland. Kriskras over de digitale kaart lopen via onze provincie bijna eindeloos veel lijntjes. Want Flevolanders weten hun weg in de wereld wel te vinden, benadrukt Leen Verbeek in zijn nieuwjaarstoespraak. “Inwoners van deze provincie zijn eigenlijk mondiaal mobiel,” stelt hij tegenover een breed aantal bezoekers in Lelystad. “Over het asfalt, per trein en door de lucht. We willen niemand in die mobiliteit beperken”.

Puberen

Verbeek is inmiddels ruim tien jaar als commissaris van de Koning aan Flevoland verbonden. Nog altijd ziet hij de provincie groter en sterker worden. “Onze verwachte economische groei is de hoogste van Nederland. Bovendien breiden steden als Almere en Lelystad verder uit en bouwen we verder aan de Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde. We leggen een havencomplex aan tussen de Ketelbrug en Urk, en willen bij Marknesse een speciaal Mobiliteits- en Infrastructureel Testcentrum vestigen. Ook onderwijs staat hoog op onze agenda. Maar er is meer.” Verbeek wil de kracht van zijn provincie ook in de toekomst namelijk heel bewust blijven benutten. “We hebben gezonde ambities. Na onze jeugdige periode zijn we nu flink aan het puberen geslagen,” vindt hij. “Daar komen we ook wel weer doorheen. Maar iets van dat puberen willen we ook graag vasthouden. We zijn stoer, hebben durf en blijven soms een tikje eigenwijs. Met een optimistische kijk op de toekomst.”

Criminaliteit

Op de getoonde kaarten zijn inderdaad weinig duistere tinten te zien. Toch tekenen zich volgens Verbeek wel degelijk ook schaduwen af richting Flevoland. “Ik krijg ook signalen dat de georganiseerde criminaliteit toeneemt. Daar mogen we ons niet bij neerleggen. Daarom werk ik samen met de gemeenten aan een Flevolandse aanpak. Aan een beleid dat in alle gemeenten gelijk is. Zodat criminelen weten: verplaatsen heeft geen zin.”

Hoogst haalbaar

Ook op heel andere gebieden stond Verbeek in zijn nieuwjaarstoespraak stil bij harde grenzen. “We staan als samenleving voor uitdagingen die we niet eerder hebben gezien. Allerlei stoffen in de atmosfeer brengen negatieve gevolgen voor onze samenleving met zich mee. Daardoor dreigen vervelende gevoelens te ontstaan,” signaleert hij. “Zelf zie ik die vraagstukken vooral als uitdagingen. Ik geloof dat we er met elkaar in zullen slagen om die uitdagingen het hoofd te bieden. We willen op moderne manieren streven naar het hoogst haalbare voor onze samenleving. Als het gaat om hergebruik van materialen bijvoorbeeld, als het gaat om natuur, om landbouw en om duurzame energie.”

Bijdragen aan Flevoland

Aan het einde van zijn toespraak richtte Verbeek zich tot de heer Hans Tijl, begin januari 2020 aangetreden als provinciesecretaris en algemeen directeur van de organisatie, nadat zijn voorganger Tjeerd van der Wal deze functie een kleine twintig jaar lang vervulde. “Ik geloof dat hij de provincie op een goede manier zal leiden en wens hem veel succes,” zei Verbeek. “Verder hoop ik dat ieder van u zijn eigen bijdrage wil leveren aan ons mooie gebied. Flevoland is niet drooggelegd voor haarzelf, maar om Nederland van dienst te zijn. Het is een provincie die er wezen mag.”