Den Haag ,
21
februari
2019
|
16:00
Europe/Amsterdam

Circulariteit in de praktijk tijdens Nationaal Circulair Congres

Samenvatting

Vandaag, 21 februari 2019, vond tijdens het Nationaal Congres Circulaire Economie in Den Haag de uitreiking van de Public Circulair Award plaats. Dé verkiezing voor innovatieve projecten, producten of ondernemingen in de regio die tot de verbeelding spreken. De inzending Drive uit Friesland is de winnaar.

Jan van Ginkel (Zuid-Holland) zat namens de provincies in de jury: ‘Het mooie aan deze wedstrijd is dat we hiermee laten zien dat de transitie naar circulariteit geen boekenwijsheid is, maar gewoon in de praktijk plaats vindt. De publieke sector kan echt het verschil maken in het realiseren van grote maatschappelijke transities zoals circulariteit. Als overheid hebben we het inzicht, het netwerk en de realisatiekracht die hiervoor nodig is!’

Een mooi voorbeeld hiervan is volgens de jury de Friese aanpak van circulair gedachtegoed. Winnaar van deze eerste Public Circulair Award Drive is een 66 meter lange fietsbrug die wordt aangelegd over het Van Harinxmakanaal in Ritsumasyl. De brug bestaat voor circa 80% uit biocomposiet op basis van vlas en natuurlijk hars. Deze biocomposiet is niet alleen volledig recyclebaar en een stuk lichter, maar heeft ook een veel lagere CO2-footprint. Bovendien wordt het betonpuin van de oude brug hergebruikt in de nieuwe brug. Drive is breder toepasbaar in het openbare wegennet, kent een open source- benadering en werkt samen met onderwijsinstellingen.