Haarlem ,
01
oktober
2019
|
11:15
Europe/Amsterdam

Cultuur proeven langs het Noordzeekanaal

Het programma voor de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied is bekend. Van vrijdag 18 tot en met zondag 27 oktober zijn er veel activiteiten, voorstellingen en rondleidingen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.

Geen regio in Nederland heeft zo’n rijkdom aan industriële gebouwen als het gebied rond het Noordzeekanaal. Aan de oevers van de Zaan en het IJ pronken honderden monumentale gebouwen zoals molens, sluizen, gemalen, werven, pakhuizen, fabrieken en silo’s. Geen betere plek om de rijkdom van deze Industriecultuur te vieren dan in dit gebied. Dit stukje Noord-Hollands cultureel erfgoed blijft levend door modern gebruik. Tijdens de week van de industriecultuur openen veel organisaties hun deuren voor bezoekers. Van de koekjesfabriek van Verkade tot de hoogovens van Tata of de werkplaats van Microtechniek. Belangstellenden kunnen dan kennismaken met dit bijzondere stukje Noord-Holland, 1 van de oudste industriegebieden van Europa.

Op het programma staat onder meer:

SHIP IJmuiden

Bij het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) in IJmuiden kunnen bezoekers de bouw van de grootste zeesluis ter wereld van dichtbij meemaken. Tijdens de Museumdag op woensdag 23 oktober is SHIP gratis toegankelijk en is er ook ‘Speuren en kleuren’ voor kinderen. Ook zijn dan 5 andere musea gratis te bezoeken, waaronder het Hoogovenmuseum in Velsen-Noord en het Zaans Museum Zaandam. Deze musea hebben dan speciale activiteiten rond het thema Industriecultuur.

Kinderworkshop: Van ferrochemie tot curiepunt

Kan ijzer branden? Hoe maak je metaal magnetisch? In het laboratorium van het HEMLAB ontdekken kinderen dit zelf door het uitvoeren van een serie experimenten en onderzoeken rondom staal. De workshop is een spannende ontdekkingstocht in de wereld van techniek, natuurkunde en chemie voor meisjes en jongens tussen 7 en 13 jaar. De kinderworkshop wordt op zondag 20 en dinsdag 22 oktober gegeven vanaf 11.00 uur. Het reserveren van kaartjes kan op de website van de Week van de Industriecultuur.

Containerterminal De Vrede

De industriële kathedraal De Vrede is een icoon aan het Noordzeekanaal. In 1918 werd het gebouwd als stoommeelfabriek en vernoemd naar de Vrede van Versailles. Vervolgens diende het jarenlang als opslag van granen, zaden en cacao en als koelhuis voor diepvriesproducten. In de jaren ’90 werd het pand een belangrijke overslagplek voor containers. Onlangs is de terminal gekocht door chocolademaker Tony Chocolonely. De Vrede opent maandag 21 en vrijdag 25 oktober haar deuren voor bezoekers van de Week van de Industriecultuur.

De Week van de Industriecultuur wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. Kijk voor het uitgebreide programma en voor informatie over aanmelden op de website van de Week van de Industriecultuur.