Arnhem ,
08
mei
2019
|
16:15
Europe/Amsterdam

Dag van Europa en verkiezingen Europees Parlement

Wie in zijn agenda of op een kalender bij 9 mei ‘Dag van Europa’ ziet staan, vraagt zich waarschijnlijk af wat er dan op die negende mei gebeurd is. Op 9 mei 1950 werd de aanzet gegeven voor de eenwording van Europa. Op die dag las de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, Robert Schuman, een verklaring voor die de aanzet was voor de stichting van de Europese Unie (EU). In deze verklaring werd opgeroepen tot samenwerking om Europa tegen dreigende gevaren te kunnen beschermen. Daarom besloten de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de top van Milaan in 1985 om 9 mei uit te roepen tot ‘Dag van Europa’.

De provincie en Europa

Europa werkt in Gelderland. De EU investeert veel in duurzame innovatie, groene landbouw en samenwerking over de grens. In 2014-2018 is €520 miljoen aan subsidies verstrekt aan 2.600 projecten in Gelderland die voor 11.000 banen hebben gezorgd. Daarnaast verstrekte de Europese Investering Bank (EIB) €1 miljard aan leningen aan Gelderse bedrijven. Als provincie moeten we ons houden aan Europese wet- en regelgeving. Ook zijn we verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van veel Europese regels en beleid. Denk aan milieunormen en regels voor aanbestedingen en staatssteun. Nederland zit als lidstaat aan tafel, maar provincies hebben die positie niet. Daarom stichtten de 12 provincies en het Interprovinciaal Overleg (IPO) in 2000 het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP). Doel is zo vroeg mogelijk mee te denken en praten in Brussel.

Europese verkiezingen 23 mei

Van 23 tot 26 mei 2019 stemmen EU-burgers voor het volgende Europees Parlement. Stemmen bij de Europese verkiezingen betekent inspraak hebben over de koers die de EU de komende 5 jaar volgt op het gebied van internationale handel, veiligheid, consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei. Wilt u meer weten over wat de EU voor u en uw regio heeft gedaan? Kijk dan op de website Wat Europa voor mij doet. Op de pagina Alles wat u moet weten over de Europese verkiezingen van 2019 vindt u meer informatie over de verkiezingen en het Europees Parlement.

Wat is er te doen

  • Op 8 mei 2019 vindt in Nijmegen het Café Europa plaats. Een samenwerking tussen LUX Nijmegen en Europe Direct Nijmegen.
  • Op 9 mei 2019 wordt op Windesheim in Zwolle de tentoonstelling Wat betekent de EU voor mij geopend. De tentoonstelling is te zien tot de Europese verkiezingen op 23 mei.
  • Op 16 mei 2019 vindt bij CODA in Apeldoorn de lezing Ik stem deze keer EU plaats.

Meer activiteiten vindt u hier: Wat staat er op het programma in Nederland.