Zwolle,
04
april
2019
|
15:45
Europe/Amsterdam

De stemming in Overijssel

De stemmen zijn geteld, de uitslagen definitief en de nieuwe statenleden zijn geïnstalleerd. Tijd om een en ander in kaart te brengen. Wat was de stemming in Overijssel? Ook hier grote winst voor Forum voor Democratie (FvD) en GroenLinks. Maar wat valt nog meer op? Waar zijn de grootste verschuivingen zichtbaar?

FvD grote winnaar, CDA nog altijd de grootste

Het Christen-Democratisch Appél (CDA) is al jaren een populaire partij in de provincie. Ook nu kleurt de provincie weer CDA groen. Dit terwijl in de helft van de provincies een andere partij de grootste is geworden dan bij de vorige verkiezingen in 2015. Het CDA heeft wel 2 zetels moeten inleveren in Provinciale Staten. Hiermee komt het aantal zetels op 9.

Net als in de rest van Nederland, is nieuwkomer Forum voor Democratie de grote winnaar. Deze partij komt met 6 zetels als tweede partij de Staten binnen. VVD blijft stabiel op 6 zetels. GroenLinks heeft het aantal zetels meer dan verdubbeld ten opzichte van de afgelopen coalitieperiode en komt uit op 5 zetels.

Verliezers in Provinciale Staten van Overijssel zijn PVV, SP en D66. Deze partijen verliezen alle drie 2 zetels en komen uit op 3 zetels.