Arnhem,
22
januari
2020
|
16:00
Europe/Amsterdam

De toekomst van Nederland ligt in het Oosten

Bestuurders, ondernemers en belangenbehartigers van 4 ingediende Oost-Nederlandse regiodeals zijn vandaag in Den Haag. In de Tweede Kamer vindt een debat plaats over de deals. Dat het Oosten er enorm toe doet benadrukken recente onderzoeken van de Wageningen Universiteit en de Rabobank.

Het oosten over 100 jaar

“Door nu regionale knelpunten aan te pakken verbeteren we de brede welvaart voor inwoners en creëren we kansen voor toekomstige bedrijven en inwoners. Belangrijk, want het zwaartepunt van ons land verschuift, met name naar het Oosten. Kijk maar naar de kaart die de Wageningen UniversiteitOpen this document with ReadSpeaker docReader onlangs maakte van ons land over 100 jaar. Daarin zie je veel meer steden in Gelderland en Overijssel”, aldus Jan Markink, gedeputeerde Gelderland.

Economisch belang Oost Nederland

Ook de Rabobank ziet economisch een verschuiving weg uit de Randstad en betitelt Zwolle, Veluwe en Cleantech als succesregio’s. De regio FruitDelta heeft eveneens veel toekomstkansen. Daarbij is het wel van belang dat er een financiële impuls is om de regio’s nog meer te laten floreren. ‘We vragen het Rijk om samen met ons te investeren, want een florerend en leefbaar Oost-Nederland is van belang voor heel Nederland.’ Aldus gedeputeerde Peter van ‘t Hoog.

4 REGIODEALS

Maar liefst 4 Oost-Nederlandse regiodeals dingen mee naar een bijdrage uit de ‘regio-enveloppe’ van 180 miljoen euro: