Den Haag ,
04
november
2019
|
15:30
Europe/Amsterdam

Deel dit op Oude Hollandse Waterlinie: 1672 en de Gouden Eeuw

Betekende het Rampjaar 1672 het einde van de Gouden Eeuw? Tijdens het op 1 november 2019 door Willy de Zoete, gedeputeerde voor Zuid-Holland, geopende jaarlijks Oude Hollandse Waterlinie symposium is getracht daar het antwoord op te geven. Het jaarlijks terugkerende symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, door een bijdrage uit de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie.

Willy de Zoete: “De rijke, lange historische omgeving van de Sint-Janskerk in Gouda laat het belang zien van zorg en aandacht voor onze monumenten. De erfgoedlijnen en de Stichting Oude Hollandse Waterlinie dragen bij aan het besef dat kennis van geschiedenis belangrijk is voor onze toekomst. Het is vooral het bewaren, bekijken en beleven waard.”

De nasleep, en niet de oorlog zelf

In de Sint-Janskerk in Gouda ging de bekende historicus Luc Panhuysen in op de gevolgen van de Frans-Duits-Engelse aanval op de Republiek. Maar hij trachtte ook antwoord te vinden op de vraag: ‘kwam de Gouden Eeuw plots ten einde, of was het afdruipen van de agressors juist een hoogtepunt in deze periode’?

Andere onderwerpen die belicht werden tijdens het symposium waren ‘de godsdienststrijd in het Rampjaar’, ‘de rol van Gouda en andere garnizoenssteden’ en de ‘museale verbeelding van de Waterlinie’.

Genieten van de vestingsteden

Dit jaar werd er een fotowedstrijd uitgeschreven waarin men kon deelnemen door het insturen van een foto met het thema 'Genieten van de vestingsteden'. De winnaar van deze prijs is de Woerdense fotografe Carla Vermeend geworden. Zij won de eerste prijs met een foto van een vrolijk muziekensemble op de wallen van Naarden. U kunt hier de winnende foto en de 2 andere genomineerden van de fotowedstrijd bekijken.

Promoten van de waterlinie

De jaarlijkse Oude Hollandse Waterlinie Prijs ging dit jaar naar de Werkgroep Vesting Gorinchem. Dit is een kunstprijs en eervolle vermelding voor een organisatie die zich bijzonder verdienstelijk maakt om de Oude Hollandse Waterlinie op een effectieve manier te beschermen en te promoten.

De Oude Hollandse Waterlinie is een goed voorbeeld van beschermen en beleefbaar maken van ons erfgoed. Het symposium, het jaarlijks uitreiken van de Oude Hollandse Waterlinie Prijs en dit jaar de fotowedstrijd 'Genieten van de vestingsteden' werken daar op uitstekende wijze aan mee. Zij zetten samen met heel veel partners de Oude Hollandse Waterlinie op de kaart en vertellen zo meer over onze geschiedenis. Bovendien biedt het kansen voor economie en toerisme.