Assen ,
06
mei
2019
|
12:30
Europe/Amsterdam

Drenthe: extra bijdrage 75 jaar vrijheid

Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) draagt 750.000 euro bij aan de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid in Drenthe. Bovendien schenkt het vfonds € 1 miljoen voor de herstructurering van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Voorzitter van de Raad van bestuur van het vfonds Robert Croll en gedeputeerde Cees Bijl hebben vanmorgen in het herinneringscentrum een intentieovereenkomst getekend om te investeren in activiteiten die het belang van vrijheid uitdragen.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Drenthe is bevrijd. In februari hebben Provinciale Staten ingestemd met het voorstel om € 1 miljoen beschikbaar te stellen voor de viering en herdenking van die vrijheid. Het vfonds verhoogt dit bedrag nu met € 750.000. Deze bijdrage is met name bedoeld om activiteiten te ondersteunen waarbij veteranen en dienstslachtoffers een belangrijke plaats hebben. Het vfonds en de provincie streven ernaar dat in de activiteiten verbindingen worden gelegd tussen generaties, met nadruk op de jeugd.

Herstructurering Herinneringscentrum

Tegelijkertijd met de bijdrage voor de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid, heeft het vfonds bekendgemaakt € 1 miljoen bij te dragen aan de herstructurering van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het Herinneringscentrum is in de huidige vorm te klein voor het aantal bezoekers en bovendien is een al langgekoesterde wens om het toenemend aantal bezoekende schoolklassen beter te kunnen faciliteren, los van de individuele museumbezoekers. De provincie Drenthe en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben eerder al elk € 1 miljoen beschikbaar gesteld voor de herstructurering.

Over het vfonds

Jaarlijks maakt het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) ruim tweehonderd bijzondere of vernieuwende initiatieven mogelijk binnen het thema Vrede en Vrijheid. Dit is mogelijk dankzij de bijdragen van de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Sinds de oprichting zet het vfonds zich in voor erkenning en waardering van veteranen en geüniformeerden. Vanuit het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, stimuleert het vfonds mensen zich in te zetten voor vrede, democratie en internationale rechtsorde. Meer informatie over het vfonds is te vinden op www.vfonds.nl.