Arnhem ,
04
juli
2019
|
08:55
Europe/Amsterdam

Drie Gelderlandse landgoedzones worden internationale proeftuinen

Het Gelders Arcadië, landgoederen rondom Twello en Landgoederenzone Baakse Beek doen mee aan het Europese programma Innocastle. Met dit programma werken overheden en kennisinstellingen in de EU samen aan behoud en het ombouwen van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen.

Video stakeholders 3 projecten

Bekijk de video waarin stakeholders van de 3 projecten aan het woord zijn.

Proeftuinen

In het programma worden deze proeftuinen als learning cases verder uitgewerkt. Provincie Gelderland hoopt meer te leren over de rol van overheden in relatie tot andere partijen bij het behoud en ontwikkelen van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. De proeftuinen zijn gekozen samen met lokale landgoedeigenaren, overheden en erfgoedprofessionals. Ze hebben alle 3 een eigen focus:

  • In de landgoederenzone Gelders Arcadië werken we aan het vinden van een goede balans tussen versterking van het erfgoedtoerisme in het landgoederenlandschap en behoud van de erfgoedwaarden. Dit doen we samen met de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen en eigenaren als Middachten en Geldersch Landschap & Kasteelen.
  • In gemeente Voorst leren de gemeente en eigenaren rondom Twello over het versterken van de ruimtelijke samenhang van de landgoederenzone midden in de Stedendriehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer.
  • In het Baakse Beekgebied kijkt de provincie samen met Waterschap Rijn & IJssel, de gemeente Bronckhorst en de landgoedeigenaren naar de betekenis van het erfgoed op landgoederen voor wateropgaven. In het bijzonder klimaatadaptatie: hoe omgaan in de landgoedomgeving met lange perioden van droogte én met af en toe hevige regen.

Innocastle

Europese historische kastelen, buitenplaatsen en landgoederen hebben de mogelijkheid om lokale katalysatoren te worden voor regionale ontwikkeling en innovatie. Het INTERREG programma Innocastle bereidt hen voor op de toekomst door het stimuleren van veerkrachtig beleid voor behoud, transformatie en exploitatie. Het consortium bestaat uit:

  • Nationaal Instituut voor Erfgoed in Roemenië
  • Hogeschool Gent in België
  • Provincie Gelderland in Nederland
  • Provincie Badajoz in Spanje
  • de National Trust in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (kennispartner).