Arnhem,
04
oktober
2019
|
13:15
Europe/Amsterdam

Drie keer feest langs de Waal

Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen weer ongestoord genieten in de Loenensche Buitenpolder. Tijdens de feestelijke opening op 28 september 2019 vierden we dat deze uiterwaard klaar is. Ook in de Heesseltsche Uiterwaarden en Afferdense en Deestse was er feest. Deze 3 projecten zijn mooie voorbeelden van de nieuwe manier van integraal werken die langs de rivieren is ontstaan.

Loenensche Buitenpolder

In de afgelopen maanden gebeurde er veel in de Loenensche Buitenpolder. De dynamiek van de rivier is vergroot door de verbreding en verdieping van een oude rivierstrang. Deze nevengeul verbetert de waterkwaliteit van de Waal. We zorgden voor een moerassig en grasrijk leefgebied. Hier voelen bijvoorbeeld de porseleinhoen en de kwartelkoning zich uitstekend thuis. De Loenensche Buitenpolder is uitermate geschikt om van de natuur te genieten en om te wandelen. We herstelden een aantal cultuurhistorische elementen, zoals het oude sluisje aan de westzijde en de overlaat aan de oostzijde van het gebied. En we bouwden een voetgangersbrug. Wanneer u gaat wandelen, komt u bovendien 3 artistieke kunstwerken tegen.

Langste meestromende nevengeul

Ook bij de Afferdense en Deestse Uiterwaarden en de Heesseltsche Uiterwaarden groeven we nevengeulen. Dit maakt het gebied veiliger. Bij Deest ligt nu de langste meestromende geul van ons land.

Samenwerking leidt tot beste resultaat

Het werk aan de rivieren is nooit af. Er blijven uitdagingen komen. Deze 3 projecten laten zien wat een gezamenlijke aanpak oplevert. Rijkswaterstaat, provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland zorgden samen met gemeenten en bewoners voor mooie resultaten. Ook bij de nieuwe projecten langs de Waal kijken we samen hoe we doelen kunnen combineren, zodat er maximaal resultaat is voor droge voeten, waterkwaliteit, natuur en bewoners.

Gedeputeerde Peter van ‘t Hoog: ‘10 jaar geleden was de samenwerking zoals we dat nu doen nog niet zo vanzelfsprekend. Nu hebben we een formule voor de toekomst die ook past bij de nieuwe manier van werken in de Omgevingswet.’