Den Haag ,
11
april
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

‘Een lastige afweging’ noemt Johan Remkes zijn vertrek bij de provincie Noord-Holland

Voormalig IPO-voorzitter Johan Remkes stopt als commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Hij legt zijn functie per 1 januari 2019 neer om meer tijd te krijgen voor zijn privéleven, zo schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten van Noord-Holland en aan minister Kasja Ollongren (BZK).

Remkes kondigde zijn vertrek dinsdag 10 april aan. Hij doet dit nu al zodat er voldoende tijd is voor het vinden van een opvolger. Zijn opvolger is dan op tijd ingewerkt voor de verkiezingen van de Provinciale Staten die volgend jaar op 20 maart worden gehouden.

Sinds 1 juli 2010 is Remkes commissaris van de Koning in Noord Holland. Zijn tweede termijn, die hij niet vol zal maken, is zes jaar later in 2016 ingegaan. Remkes is twee maal IPO-voorzitter geweest: de eerste periode was van juni 2011 tot januari 2016, de tweede keer was hij interim-voorzitter nadat Ank Bijleveld in oktober 2017 benoemd werd als minister van Defensie.

Naast commissaris van de koning en IPO-voorzitter heeft Remkes verschillende functies in het openbaar bestuur vervuld. Zo was hij Statenlid en gedeputeerde in de provincie Groningen. Ook was hij staatssecretaris van het ministerie van VROM in het tweede kabinet-Kok en minister van Binnenlandse Zaken onder kabinet-Balkenende I, II en III.