Arnhem ,
21
mei
2019
|
15:30
Europe/Amsterdam

Europa bezoekt Gelderland

In 2019 is Gelderland de meest ondernemende regio van Europa. Om dat te vieren organiseert provincie Gelderland 22 en 23 mei een internationale conferentie met als thema “Duurzame Innovatie”. Als gastheer ontvangt gedeputeerde Michiel Scheffer meer dan tweehonderd start-ups, ondernemers en beleidsmakers uit verschillende EU landen op congrescentrum Papendal.

Twee dagen lang dompelen de gasten zich onder in de wereld van ondernemerschap en duurzaamheid. Op dag één op Papendal met spraakmakende sprekers en workshops en dag twee met regio excursies naar Arnhem, Nijmegen, Scherpenzeel en Wageningen.

EER Award 2019

Het Comité der Regio’s van de EU beloont ieder jaar 3 regio’s die zich onderscheiden met een duurzaam en innovatief ondernemersklimaat. De award bestaat sinds 2000 en werd eerder uitgereikt aan o.a. Lombardije, Noord-Brabant, Catalonië en Ile-de-France. Gelderland won de award voor haar duurzame innovatieklimaat en haar actieve inzet om ondernemers te ondersteunen o.a. met de Groeiversneller. In Europa wordt Gelderland vaak gezien als een proeftuin voor de economie van de toekomst.

Duurzaam Ondernemen

De internationale conferentie gaat 22 mei van start op sportcentrum Papendal. Onder leiding van dagvoorzitter Diane Matroos (Buitenhof) geven de volgende personen hun visie op de kansen voor duurzaam ondernemerschap in voeding, wonen, energie en gezondheid

  • gedeputeerde Michiel Scheffer (Provincie Gelderland)
  • Louise Fresco (Wageningen University & Research)
  • John Baekelmans (One Planet Research Center)
  • Els Sweeney (European Investment Bank)
  • Anja van Niersen (Allego)
  • Alberic Pater (IKEA)
  • Erik van Wijk (Climate-Kic)

Innovatieve Ondernemers

Op dag 2 organiseren we 4 themareizen rond de thema’s voeding, gezondheid, energie en industrie. De deelnemers bezoeken duurzame projecten en gaan in gesprek met innovatieve ondernemers op de WUR Campus in Wageningen, Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, Novio Tech Campus in Nijmegen en bij Interface in Scherpenzeel.

Europese investeringen

Europa investeert veel in Gelderland. De afgelopen 4 jaar verstrekte de EU €520 miljoen aan subsidies aan 2600 projecten in Gelderland die voor 11.000 banen zorgden. Daarnaast verstrekte de Europese Investering Bank (EIB) 1 miljard aan leningen aan Gelderse bedrijven. Michiel Scheffer: ‘Europa is belangrijk voor Gelderland. Met steun van de EU maken Gelderse ondernemers werk van innovatie in de meest ondernemende regio van Europa. Meer groei, meer innovatie, meer banen.’

Voor het volledig programma van de conferentie, bekijk de evenementenkalender.