Assen ,
04
juli
2019
|
13:45
Europe/Amsterdam

Fietsers stijgen tot grote hoogte op de ‘Col du VAM’

De ‘Col du VAM’ in Wijster was woensdag 3 juli het decor voor het event ‘Op Fietse naar grote hoogte’. Leerlingen van basisscholen in Drenthe en inwoners met een (visuele) beperking fietsten op onder andere driewielers, duo-fietsen, handbikes, rolstoelfietsen, racefietsen en e-bikes naar ‘de top van Drenthe’.

“Daarmee laten zij zien dat iedereen kan fietsen en zijn zij een prachtig voorbeeld voor anderen”, aldus gedeputeerde Henk Brink.

Op de top voerden Rick Koekoek, wereldkampioen biketrail fietsen en handbiker Milan Forsten samen een show op en maakten de fietsschool van Drenthe 2018-2019 bekend. De leerlingen van ISK Assen gingen er met deze prijs vandoor. Daarna was het tijd voor de afdaling en het verzamelen van ‘bolletjes’ voor een unieke ‘bolletjestrui’. De deelnemers konden verder meedoen aan een mountainbike-clinic, fietsen op een verkeersplein en met een VR-bril op ervaren wat afleiding (zoals appen of bellen) op de fiets met je doet.

WK Para-cycling

De activiteiten op de ‘Col du VAM’ werden gehouden in aanloop naar het WK Para-Cycling dat van 11 tot en met 15 september plaatsvindt in Emmen. Op dit wereldkampioenschap staan ook de paralympische kampioenen aan de start. Met het evenement op de ‘Col du VAM’ willen de organisator van het WK, The Organising Connection, Sport Drenthe en provincie Drenthe laten zien dat iedereen kan fietsen. Onder de noemer ‘Iedereen Op Fietse’ worden daarom rond het WK Para-Cycling ook allerlei fiets- en fiets gerelateerde activiteiten georganiseerd.