Lelystad,
27
augustus
2019
|
14:45
Europe/Amsterdam

Flevolandse boeren en koks pionieren met karaktervolle polderhelden

Tijdens de tweede masterclass ‘Kom eten!’ bij de Stadsboerderij, ontmoetten boeren en koks elkaar. Onder begeleiding van Nadia Zerouali (food expert) en Pascal Jalhay (jongste tweede sterrenkok van Nederland) ontdekten zij de smaak van onze karaktervolle Flevolandse polderhelden en leerden zij koken met 80% groen op het bord. De masterclass is onderdeel van de challenge ‘Eet als een pionier!’, waarmee de provincie Flevoland samen met haar inwoners, ondernemers en opleiders een bijdrage wil leveren aan een gezondere en duurzame wereld.

Polderhelden: 80% groen op het bord

Flevoland is de landbouwprovincie bij uitstek. Dit biedt kansen om te pionieren met 80% groen op het bord. Negen Polderhelden: soja, champignons, aardappel, lof, biet, appel, kip, walnoot en lam geven smaak aan de challenge ‘Eet als een pionier!’. Zij inspireren met hun unieke karakter, Flevolandse koks om een verschil te maken. Door gezonder te koken verminderen we samen onze CO2 uitstoot, verbeteren de bodemkwaliteit en biodiversiteit en, als bonus, worden we ook nog eens gezonder.

Zelf proeven: restaurantweken

Alle Flevolanders kunnen een verschil maken. Tijdens de restaurantweken van 23 september tot 13 oktober 2019 kan iedereen zich laten inspireren en zelf de heerlijke pioniersgerechten proeven bij de deelnemende restaurants. Het lekkerste gerecht kan iedereen zelf beoordelen met online stemmen. Op 16 oktober 2019 vindt de finale cook-off plaats. De winnende kok ontvangt een uitgebreid prijzenpakket met o.a. een dag meelopen met masterchef Luc Kusters van Bolenius Restaurant op de Amsterdamse Zuidas. Met als afsluiting van de dag een diner en overnachting in Hotel QO in Amsterdam.

Deelnamen aan challenge en laatste gratis masterclass

Flevolandse (aspirant-) koks waarvan hun keuken in Flevoland staat, kunnen deelnemen aan de challenge en hun recept aanleveren voor 17 september 2019 via eetalseenpionier.nl. Ook is het voor de koks nog mogelijk om zich aan te melden voor de laatste masterclass ‘Het land op!’, bij De Beleving in Zeewolde op 23 september 2019.

Proeftuin Growing Green Proteins

De challenge is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.