Assen,
11
november
2019
|
14:45
Europe/Amsterdam

Fotoproject ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ van start

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma gaf vanochtend in het provinciehuis het startsein van het fotoproject ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Dit project nodigt inwoners uit om foto’s uit de jaren 1940-1945 in te zenden. De vijftig meest aansprekende Drentse foto’s maken kans op een plek in de landelijke top 100.

‘Nu de periode van de Tweede Wereldoorlog steeds verder van ons af komt te staan zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar maken. Binnenkort gaan we op zoek naar de 50 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Drenthe. Medio januari wordt de selectie van 50 foto’s bekendgemaakt. Eind maart wordt vervolgens de landelijke keuze van 100 foto’s bepaald, vertelt coördinator Michiel Gerding.

Vanochtend toonde Jetta Kleinsma één foto die als startsein dient voor de zoektocht naar nog 49 andere foto’s die in de Tweede Wereldoorlog in Drenthe genomen zijn. Het doel is om tot 50 foto’s te komen die de visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in deze provincie vormen. De komende weken worden er bijeenkomsten georganiseerd in Paterswolde, Nieuw-Dordrecht, Nieuwlande en Meppel, waar inwoners hun foto’s kunnen inbrengen.

Inwoners van Drenthe kunnen foto’s ook digitaal insturen via de website www.in100fotos.nl. Ook kunnen zestemmen op de foto’s die zij het meest aansprekend vinden. De 25 meest aansprekende foto’s dingen mee naar een plek in de uiteindelijke selectie van 100 foto’s. Een aantal foto’s zal in april en mei 2020 op diverse plaatsen in de provincie worden tentoongesteld.

Het fotoproject wordt uitgevoerd namens het Platform WO2 en staat onder leiding van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. In de Drentse werkgroep werken Drents Archief, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RTV Drenthe samen. Voormalig provinciaal historicus Michiel Gerding coördineert het project.