Den Haag,
19
januari
2018
|
00:00
Europe/Amsterdam

Friesland presenteert zich op het Plein: “Wij willen hét voorbeeld zijn”

Op dinsdag 16 januari hebben Culturele Hoofdstad Leeuwarden Fryslân (LF2018), de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden het ‘Pleit fan Fryslân’ overhandigd aan leden van de Tweede Kamer. “Het Pleit van Leeuwarden-Friesland 2018 onderschrijft dat cultuur de motor van vernieuwing is”, zegt Tjeerd van Bekkum, CEO van LF2018, die het document overhandigde.

Bij de aanbieding waren ook commissaris van de Koning Arno Brok, gedeputeerde Sietske Poepjes, burgemeester Ferd Crone en wethouder Sjoerd Feitsma aanwezig.

De Friese hoofdstad en provincie zijn Culturele Hoofdstad van Europa 2018 namens Nederland. Ze dient daarom ook als ‘best practice’, als voorbeeld van hoe de Friese aanpak resulteert in een hoogwaardig artistiek en betekenisvol programma: “Door zo veel van onderop te organiseren, met betrokkenheid van ontzettend veel mensen, laten we zien dat er veel bereikt kan worden”, zegt Arno Brok.

Ook ‘Den Haag en Brussel’ hebben er baat bij antwoord te vinden op de vraag hoe burgerbetrokkenheid kan meehelpen maatschappelijke processen vorm te geven. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden stelt dat het Culturele-Hoofdstadjaar een ‘beginpunt’ is. “We willen blijvende effecten overhouden van dit feestjaar. Wij willen Fryslân optillen, in Nederland en in Europa.”

Op woensdag, de dag na de aanbieding van het ‘Pleit’, was Culturele-Hoofdstaddag in Den Haag. Op het Plein, voor het gebouw van de Tweede Kamer, stond een LF2018-paviljoen waar politici, media en publiek betrokkenen uit het programma konden ontmoeten.