Assen,
29
augustus
2019
|
14:00
Europe/Amsterdam

Gebiedsfonds windmolens krijgt vorm

Parallel aan de vorming van omgevingsadviesraden in het gebied van windmolenpark Drentse Monden Oostermoer (DMOM), krijgt ook het gebiedsfonds steeds meer vorm. Deze week werd duidelijk dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op verzoek van de provincie Drenthe de provinciale bijdrage in het fonds verdubbelt en ook een bijdrage doet van 2,1 miljoen euro. Het Rijk doet dit bij wijze van uitzondering, omdat het windpark tot grote onrust bij bewoners heeft geleid.

In totaal zal er tussen de 6 en 7 miljoen euro beschikbaar komen voor de komende 10 jaar. Het exacte bedrag is afhankelijk van het aantal geproduceerde Megawattuur. Het fonds bestaat uit een overheidsdeel van ongeveer 4 miljoen euro voor leefbaarheid en gebiedsversterking, waarbij het uitgangspunt is dat het geld met name terechtkomt in de gebieden waar de meeste overlast ervaren wordt. Het andere deel komt van de ondernemers die 50 cent per geproduceerde megawattuur doneren.

In de gemeente Aa en Hunze is inmiddels een omgevingsadviesraad actief. In Borger-Odoorn zal dit naar verwachting dit najaar ook het geval zijn. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra vindt het nu tijd om de spelregels voor het gebiedsfonds te gaan bepalen. “Deze raden krijgen een belangrijke stem in de besteding van het geld. Wij gaan in overleg met de vertegenwoordigers om af te spreken wie welke rol vervult en de randvoorwaarden te bepalen binnen welke het geld uitgegeven kan worden. Ook moeten we in overleg met alle partijen bepalen wie het fonds gaat beheren,” zo zegt de gedeputeerde.