lelystad,
24
juni
2019
|
13:00
Europe/Amsterdam

Gedeputeerde Jan de Reus (Flevoland) ondertekent Green Deal

Om de gevolgen van de fors toenemende logistieke stromen binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) het hoofd te bieden, ondertekenden op 17 juni 2019 meer dan 50 publieke en private partijen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES) tijdens State of the Region 2019. Gedeputeerde Jan de Reus was aanwezig namens provincie Flevoland. Ondertekenaars zetten in op het zoveel mogelijk emissievrij beleveren van steden in 2025 en de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2 en fijnstof als gevolg van stadslogistiek, te reduceren tot nul. Daarnaast vormen het terugdringen van het aantal benodigde voertuigen en voertuigkilometers voor de bevoorrading van steden en het beperken van geluid belangrijke doelen van Green Deal ZES.

Verbetering van de leefbaarheid

Grootstedelijke regio’s zoals de MRA zijn de motoren van de economie. Inwoners van de MRA werken, wonen en recreëren in de MRA en daarbij hoort een groeiende vraag naar goederen en diensten. Tegelijkertijd is er het streven naar een verbetering van de leefbaarheid in de MRA. De regionale impuls van de landelijke Green Deal ZES is een initiatief van de Amsterdam Economic Board en draait om samenwerking en kennisdeling tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Deelnemers aan de Green Deal ZES testen niet alleen nieuwe praktische logistieke oplossingen, maar ook combinaties van nieuwe technologieën, publiek-private samenwerking en aangepaste regelgeving.

Ondertekenaars publieke sector

Ondertekenaars vanuit publieke sector zijn: de provincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Beemster, Beverwijk, Diemen, Haarlemmermeer, Heemskerk, Landsmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam. De gemeenten Amsterdam en Haarlem zijn al in een eerder stadium toegetreden.

Ondertekenaars (semi-)private sector

Ondertekenaars vanuit (semi-)private sector zijn: AMS Institute, Apenkooi Events, Bam Regionaal Infra Amsterdam, Big Data Value Center, Breikers, City Hub, Dura Vermeer, Evanet, GO!-NH, Green Wave Urban Transports, Hulshoff, Izipack, IJmond Bereikbaar, Johan Cruijff Arena, Leaseplan, Meerlanden, OV IJmond, ORAM, Parcls, Port of Amsterdam, RAB Bouwcenter, Rabobank Amsterdam, RAI Amsterdam, RAVO, Rutte Groep, Shell Nederland, Simply Mile, StreetScooter Nederland, Van Keulen, Van ’t Hek, Voedsel Verbindt, Waalpaal en Zoev City.