Arnhem ,
06
juni
2019
|
14:45
Europe/Amsterdam

Gelderland Herdenkt: programma van 9 maanden

Duizenden doden, mensen die moesten vluchten en enorme schade aan huizen en gebouwen. 75 jaar geleden lag de provincie Gelderland 9 maanden lang in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar kwam pas met de bevrijding een einde aan. Met een uitgebreid programma in heel Gelderland willen gemeenten en provincie samen met inwoners 75 jaar vrijheid herdenken en vieren. U vindt het programma op de website van Gelderland Herdenkt .

Gelders gedeputeerde Peter Drenth lanceerde de website. Dat deed hij samen met wethouder Marc Sandmann van gemeente Apeldoorn, Herre Dijkema van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Marjo van Ginneken van gemeente Nijmegen en Marc Wingens van Erfgoed Gelderland. Drenth: ‘Dit verhaal verbindt alle inwoners van Gelderland. We leven nu 75 jaar in vrijheid, en dat is iets om uitgebreid bij stil te staan. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid.’

5 regio’s

De plannen zijn gemaakt door 5 Gelderse regio’s: de Airborneregio (Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe), Nijmegen en omgeving, het Rivierengebied, de Achterhoek en Liemers, en de Veluwe. Daarnaast zijn er drie grote evenementen in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Om ook zoveel mogelijk kinderen en jongeren te betrekken bij Gelderland Herdenkt, is er een educatieproject.

Bevrijdingsstrijd

Het verhaal van Gelderland Herdenkt begint op 17 september 1944 met Operatie Market Garden: tienduizenden geallieerde paratroopers landen in bezet gebied om een einde aan de oorlog te maken, maar dat mislukt. Daarna volgt de frontlinieperiode, waarbij de geallieerden en Duitse bezetters hevige gevechten voeren in het gebied tussen de Waal en de Rijn. Met het Rijnlandoffensief en Operatie Veritable eind 1944 en begin 1945 volgt een nieuwe poging om de linkeroever van de Rijn te veroveren. Uiteindelijk betreden geallieerden in maart 1945 de Achterhoek en is de weg vrij om Nederland te bevrijden. Dat gebeurt op 5 mei 1945.

Jodenvervolging

Binnen Gelderland Herdenkt is naast de 9 maanden durende bevrijdingsstrijd ook veel aandacht voor de Jodenvervolging. In het bijzonder voor de deportatie van patiënten van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornse Bosch. De 1.200 patiënten en 50 verplegers gingen linea recta naar Auschwitz. Niemand keerde terug.

9 maanden activiteiten

De 5 regio’s hebben allemaal een uitgebreid programma gemaakt. Het totale programma tussen eind augustus 2019 en 5 mei 2020 bestaat uit vele activiteiten. En het overzicht is nog niet compleet. De komende maanden komen er nog meer activiteiten bij. Kijk voor het actuele overzicht op www.gelderlandherdenkt.nl. Binnenkort komt er ook een app.

Landelijke herdenking

In heel Nederland wordt 75 jaar vrijheid gevierd. De nationale viering begint op 31 augustus 2019 in Terneuzen met de herdenking van de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland. Vertegenwoordigers uit Gelderland zijn daar ook bij aanwezig.

 [BtD1]www.gelderlandherdenkt.nl