Arnhem,
26
maart
2019
|
16:50
Europe/Amsterdam

Gelderland stelt leefgebied Veluwse wolven vast

Gedeputeerde Staten van Gelderland stelden vandaag het leefgebied van wolven op de Noord- en Midden-Veluwe vast. Binnen het aangewezen gebied kunnen dierhouders zich voorbereiden op het beschermen van hun dieren. Daarbij gaat het vooral om schapen. LTO schapenhouderij en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders ondernemen actie om de gesprekken op gang te brengen. De provincie Gelderland ondersteunt dat.

Noord- en Midden-Veluwe

Gedeputeerde Staten kozen ervoor om de leefgebieden van de wolvin op de Noord-Veluwe en de wolvin op de Midden-Veluwe tegelijk vast te stellen. Tussen de eerste waarneming van beide wolven zit ongeveer een maand verschil. Er zijn voldoende aanwijzingen om ervan uit te gaan dat ook de tweede wolf na 6 maanden nog steeds op de Veluwe rondloopt en dat er sprake is van vestiging. De bevestiging door DNA-onderzoek komt waarschijnlijk in mei.

Duidelijkheid

Gedeputeerde Peter Drenth is blij dat het besluit er ligt, zodat inwoners weten waar ze aan toe zijn. Drenth: ‘Het besluit geeft duidelijkheid voor de mensen in het gebied’. Provincie Gelderland zei eerder al toe om maatregelen, om dieren te beschermen, gedeeltelijk te vergoeden.

Loopafstand

De grenzen van het leefgebied zijn onder andere vastgesteld op basis van ervaringen met wolven in buurland Duitsland. Daarnaast keek Wageningen Environmental Research naar het gedrag van wolven, zoals de gemiddelde afstand die een wolf op zoek naar voedsel aflegt. Rekening houdend met de specifieke situatie op de Veluwe, zoals bestaande rasters en snelwegen.

Gebiedscommissie

Voor het vervolg willen Gedeputeerde Staten van Gelderland straks een gebiedscommissie vaststellen. De eerste verkennende gesprekken zijn al begonnen en moeten uiteindelijk leiden tot een plan dat dieren in een bepaald gebied beschermt. Dat zal naar Provinciale Staten gaan om een besluit over te nemen.