Arnhem,
23
mei
2019
|
14:00
Europe/Amsterdam

Gelderse Staten kiezen leden Eerste Kamer

Op 27 mei 2019 kiezen alle Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer. Om 15.00 uur begint de Gelderse Statenvergadering met 1 agendapunt: de verkiezing van de 75 leden van de Eerste Kamer.

Getrapte verkiezingen

Op 20 maart 2019 waren de Provinciale Statenverkiezingen. De gekozen Statenleden kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Dit noemen we getrapte verkiezingen.

Stemming van a tot z

In alfabetische volgorde maken de Gelderse Statenleden een vakje rood op het stemformulier met kandidaten voor de Eerste Kamer. Na afloop maakt de voorzitter van het stembureau, commissaris van de Koning John Berends, de Gelderse uitslag bekend. De officiële bekendmaking van de uitslag gebeurt, als alles conform plan gaat, binnen 2 dagen na de Eerste Kamerverkiezing in een openbare zitting van het centraal stembureau.

Zware stemwaarde

De stemwaarde van de Gelderse Staten is relatief zwaar. De berekening van de stemwaarde hangt af van het inwonertal. De provincie Gelderland heeft meer dan 2 miljoen inwoners en is daarmee de vierde provincie in inwonertal en stemwaarde. De provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant hebben meer inwoners en daarmee een hogere stemwaarde.

Datum, agenda en locatie

Provinciale Staten vergaderen op 27 mei 2019 om 15.00 uur. De vergadering is in het Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem. De agenda is beschikbaar via het Stateninformatiesysteem.