Arnhem,
27
maart
2019
|
11:00
Europe/Amsterdam

Gelderse Staten sluiten Statenperiode af

Meer dan de helft van de huidige Statenleden nam afscheid op 26 maart 2019. Jaap Jonk (CDA), Engelina van Steenbrugge (CDA), Harold Zoet (CDA), Anna-Lena Penninx (PvdA), Anja Prins (VVD), Mike Waltmans (VVD) Pieter Plug (ChristenUnie) en Agnes Lewe (SP) mogen zich na vandaag lid noemen in de orde van Oranje-Nassau. Ze kregen een lintje voor hun verdiensten als volksvertegenwoordiger. Kees van Baak (CDA) werd bevorderd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Alle 31 Statenleden die afscheid namen, kregen een statenpenning uitgereikt.

Een recordaantal Statenleden nam vandaag afscheid. De verkiezingen voor Provinciale Staten en de samenstelling van de lijsten per partij zorgden voor een flinke vernieuwing in het Gelders parlement. Tijdens de bijeenkomst van de Staten, die geheel in het teken stond van het afscheid nemen, had voorzitter John Berends voor ieder een persoonlijk woord.

Kees van Baak, plaatsvervangend voorzitter, blikte terug op de periode 2015-2019. Hij begon met de warme woorden: ‘Hoe graag had ik ook hier onze oud-commissaris Clemens Cornielje persoonlijk welkom geheten’. Hij noemde diverse hoogtepunten, zoals de opening van het vernieuwde Huis der Provincie, de NOS die vanaf deze locatie het landelijke slotdebat uitzond en verslag deed van de verkiezingsuitslagen. Ook besteedde hij aandacht aan diverse besluiten van Provinciale Staten: het Klimaatakkoord dat tot stand kwam dankzij een initiatiefvoorstel van de Staten, het besluit OnePlanet en Gaaf Gelderland.

Op 28 maart 2019 is de installatie van de nieuwe Provinciale Staten in het Huis der Provincie in Arnhem om 15.00 uur.