18
mei
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Groningen gaat voor armoedebestrijding

Samenvatting

Het aanpakken van armoede is geen kerntaak van de provincies. Toch steunt de provincie Groningen Kledingbank Maxima en andere initiatieven die armoede blijvend oplossen en voorkomen. Het verspreiden van kennis en ervaring speelt hierbij een belangrijke rol. De initiatieven die de provincie met voornamelijk subsidies mogelijk maakt, kunnen op termijn ook zonder financiële bijdrage voortbestaan. Het IPO bezocht Maxima en doet verslag.

Het is een zonnige voorjaarsdag als ik aankom in Sappemeer. Na een korte wandeling vanaf het station word ik gastvrij ontvangen bij Maxima, een kledingbank voor mensen onder een bepaalde armoedegrens. Het is er druk. Gezinnen, individuen, stelletjes: allemaal aanwezig om kleding uit te zoeken voor de zomer die binnenkort weer voor de deur staat. En vele vrijwilligers staan klaar om hen te helpen wat moois uit te zoeken.

In de winkel is met alle details rekening gehouden. Als Henk Slagter – initiatiefnemer van Maxima – binnenkomt, vertelt hij: “Het is belangrijk dat de kledingbank de uitstraling heeft van een modezaak. Mensen die winkelen bij Maxima moeten er beter uit gaan zien. Kleding moet daarom nieuw of zo goed als nieuw zijn. Dankzij sponsoren en subsidies van overheden hangt er naast tweedehands kleding ook veel nieuwe kleding.” Ik zie paskamers en Henk geeft aan dat de inrichting verzorgd is door een binnenhuisarchitect. “Mensen zijn soms tot tranen toe geroerd, omdat ze eindelijk weer eens in een modezaak komen.”

Maxima voor minima
In Nederland leeft 1 op de 10 mensen in armoede. “In de provincie Groningen zijn dat er zelfs meer. En de werkloosheidcijfers zijn er het hoogst van Nederland”, aldus Henk. Ondertussen leidt hij me enthousiast rond. “Bij Maxima krijgen mensen onder een bepaalde armoedegrens twee keer per jaar voor ieder gezinslid een kledingkaart waarmee ze zo’n vijftien stuks kleding per persoon kunnen uitkiezen. Daarnaast krijgen mensen per kaart een accessoire en twee boeken. Ook zijn er knuffels voor de kinderen.”

kledingbank.jpgKledingbank Maxima Hoogezand-Sappemeer 

We komen aan in de ruimte naast de winkel, waar een flinke voorraad kleding staat. Henk illustreert de noodzaak daarvan: “Er komen jaarlijks meer dan 7.000 mensen winkelen bij de zes Maxima’s. Per jaar betekent dat een uitgifte van ongeveer 140.000 stuks kleding. En dat aantal neemt nog steeds jaarlijks toe.”

Achter de winkel zijn vrijwilligers kleding aan het sorteren. “Alle kleding die onvoldoende kwaliteit heeft voor de winkel, wordt naar Sympany gebracht,” vertelt een van de vrijwilligers. “Sympany betaalt hiervoor een bedrag per kilo, belangrijk om de exploitatiekosten te kunnen betalen.” Ik ben onder de indruk van alles wat ik zie. Wat een organisatie zit er achter deze kledingbank!”

De rondleiding eindigt in de ruimte voor ‘Dress for Success’ voor de provincie Groningen. Henk: “Als je een uitkering en een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek hebt, krijg je hier anderhalf uur met een styliste die je voorbereidt op het sollicitatiegesprek. Zij helpt je aan een set kleding voor het gesprek, zoekt er accessoires bij, doet je make-up en geeft presentatietips voor je binnenkomst. Als je wordt aangenomen, mag je gratis een tweede set kleding komen ophalen. Zo helpen we niet alleen mensen die in armoede leven, maar we helpen ook mensen bij het vinden van een baan op weg naar economische zelfstandigheid.”

artikel groningen.jpgSollicitanten kunnen terecht in de ruimte van Dress for Success

Geen provinciale kerntaak
Henk was zelf ooit vrijwilliger bij een kledingbank in Drenthe. “Toen ik naar Groningen verhuisde, viel het me op dat hier nog geen kledingbanken waren. Ik heb daarom voor de gemeenten in de regio waar ik woon: Haren, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, een voorstel geschreven op basis van mijn ervaringen in Drenthe. In Hoogezand-Sappemeer, een gemeente die op sociaal beleid samenwerkte met Haren, was een geschikte locatie beschikbaar. Zo is de eerste vestiging van Maxima ontstaan.”

Henk: “De provincie heeft toen een startsubsidie verleend omdat de gemeenten ook subsidieerden. Vanuit het thema leefbaarheid is het aanpakken van armoede één van de speerpunten van de provincie. Dat is vrij uitzonderlijk, omdat leefbaarheid geen provinciale kerntaak is. De provincie kon echter pas meer doen als Maxima gemeente-grensoverstijgend werd. Gelukkig wilde ik snel al meer dan één kledingbank. Al in het eerste half jaar hadden we 550 klanten en dit aantal groeide snel. Inmiddels zijn er zes Maxima’s en zijn er nog twee in oprichting.”

Rol van de provincie
“Elke vestiging van Maxima kan op zichzelf bestaan met subsidie van de gemeente waarin zij gevestigd is”, vertelt Henk. “Maar dankzij de jaarlijkse subsidie van 10.000 euro die Maxima sinds 2014 van de provincie ontvangt, kunnen ook overkoepelende zaken geregeld worden. Denk aan de logistiek en aan PR-kosten. Een gezamenlijke bestelbus brengt kleding die kwalitatief onvoldoende is voor de winkel vanuit alle vestigingen naar Sympany, en brengt alle kleding die na elk seizoen over is naar het magazijn.”

Bij de rondleiding zijn we door het magazijn gelopen: een enorme ruimte waar de containers met kleding keurig verpakt en gelabeld opgeslagen staan. “Die ruimte wordt ook betaald uit provinciale bijdragen,” vertelt Henk. “Na een half jaar, als het juiste seizoen weer aanbreekt, wordt de opgeslagen kleding naar een andere vestiging gebracht dan waar het voorheen hing. Zo is er elk jaar op iedere locatie een nieuwe zomer- en wintercollectie.”

artikel groningen1.jpg

Opening magazijn Maxima door gedeputeerde provincie Groningen

Of Maxima ook de komende jaren subsidie krijgt, moet nog blijken. De provincie Groningen richt zich met subsidies als die voor Maxima op initiatieven die armoede voorkomen en die gericht zijn op het verspreiden van kennis en ervaring om blijvende oplossingen te vinden voor armoedeproblematiek. Op deze manier brengt de provincie initiatieven teweeg die op termijn ook zonder financiële bijdrage van de provincie kunnen voortbestaan.

Kracht van samenwerking
Bij afronding van het gesprek benadrukt Henk de kracht van samenwerking: “In Groningen staat samenwerking tussen de Maxima’s op de eerste plaats. Zo is er een gezamenlijk voorzittersoverleg, een gezamenlijk bedrijfsleidersoverleg, de gezamenlijke logistiek en een gezamenlijke aanvraag van subsidies. Dat is ook de kracht van Maxima. Samen bereik je meer: meer zichtbaarheid, meer waardering door overheden als partner in armoedebestrijding, steun van de provincie en het belangrijkste: meer mensen die geholpen worden.”

Wil je meer weten over de subsidieregeling van de provincie Groningen voor armoedebestrijding? Kijk dan hier.