Groningen ,
15
oktober
2019
|
11:30
Europe/Amsterdam

GS Groningen blikt terug op een dag vol protest

De provincie Groningen kijkt met gemengde gevoelens terug op het boerenprotest, dat maandag 14 oktober bij het provinciehuis plaatsvond.

Reactie Paas

Commissaris van de Koning René Paas: “Het protest was goed georganiseerd en we hebben prima kunnen samenwerken met de organisatie en politie. Helaas was er een kleine groep betogers die het nodig vond de ramen van het 400 jaar oude provinciehuis te bekogelen met eieren, tomaten en stro. Ook werd de monumentale voordeur vernield en werd het provinciehuis bestormd. Veel medewerkers zijn hiervan geschrokken. We hebben het bestuursgebouw moeten ontruimen. Onze dank gaat uit naar de eigen beveiliging en de politie die voortreffelijk werk hebben verricht.”

Reactie Staghouwer

Gedeputeerde Staghouwer: “Met het besluit dat vorige week in provincieverband is genomen, kan het proces van vergunningverlening weer worden opgestart. Dit is goed nieuws voor alle sectoren in Groningen en daarmee ook voor de landbouw. De gedeputeerde blijft zich ervoor inzetten, dat er vanuit de provincies geen zwaardere normen zullen worden gehanteerd dan op basis van het rijksbeleid.”

Dinsdag 15 oktober is er opnieuw overleg met vertegenwoordigers van LTO Noord en de Groningse agrarische jongeren.