Utrecht ,
04
oktober
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Het Utrechts Archief opent nieuwe Expo ‘Utrecht begint hier’

De Utrechtse geschiedenis komt vanaf 4 oktober 2019 tot leven in de volledig vernieuwde Expo van Het Utrechts Archief. Bezoekers kunnen hier de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht zien, horen, ruiken en beleven. Van de werfkelders tot de Domtoren en van het eerste fietspad tot het grootste station van Nederland.

In ‘Utrecht begint hier’ maken bezoekers en bewoners in vier nieuwe tentoonstellingszalen kennis met de Utrechtse geschiedenis. Het laat zien hoe Utrecht al tweeduizend jaar gelooft, werkt, durft, verbindt, leert en viert. Historische Utrechters als heldin Trijn van Leemput en de molenaar van Molen de Ster nemen u mee op een virtuele reis door de Utrechtse geschiedenis. Ontdek de typisch Utrechtse verhalen van de eerste vrouwelijke student, die haar colleges van achter een gordijn moest bijwonen, de roerige geschiedenis van muziekpaleis Tivoli en de allereerste Lowlands in de Jaarbeurs.

Verhalen van Utrechters

Naast de hoogtepunten uit de geschiedenis van stad en provincie verzamelde het archief verhalen van Utrechters van nu: Claudia de Breij, Roberto van ijssalon Roberto Gelato, burgemeester Jan van Zanen, Tony Junior en vele andere Utrechters. Kom langs en hoor de Utrechtse geluiden, ruik de Utrechtse geuren en deel uw eigen Utrechtse verhaal.

Nooit eerder getoonde objecten

De typisch Utrechtse verhalen in de tentoonstelling worden geïllustreerd door bijzondere vondsten. Sommige daarvan zijn nog niet eerder tentoongesteld. Zoals de bijna 500 jaar oude hoofdpoortscharnier van kasteel Vredenburgh, mogelijk gemaakt door Theo Poort. Ook het bekende Tivoli-shirt van Eddie Vedder is te zien, een bruikleen van Erik Mans/TivoliVredenburg. En het glas in lood van het schip van de Domkerk dat in 1674 werd verwoest. Dit heeft het archief in bruikleen gekregen van Erfgoed gemeente Utrecht in samenwerking met DOMunder.

Feestelijke opening

Op 4, 5 en 6 oktober 2019 viert Het Utrechts Archief de opening met een feestelijk programma vol optredens. Onder andere van Spinvis, Ronald Giphart, stand-up comedian Anuar, Aafke Romeijn, een verhalencafé en een bruisend kinderprogramma. Meer informatie staat op de website van Het Utrechts Archief.