Arnhem,
06
september
2018
|
12:15
Europe/Amsterdam

IMEC heeft plannen voor een innovatiecentrum in Gelderland

Stichting IMEC wil een vestiging voor ‘smart food’ en ‘smart health’ opzetten in Gelderland. IMEC is het grootste onafhankelijke onderzoeksinstituut van Europa en is gespecialiseerd in het omzetten van innovaties in producten die werken. Zo werkt elke smartphone dankzij techniek en vindingen van IMEC.

Werk maken van innovatie

IMEC maakt werk van innovatie en is een belangrijke schakel tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven. Het instituut zoekt nieuwe oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Hoe voeden we de wereld op een duurzame manier, hoe houden we de zorg betaalbaar? IMEC wil hiervoor samenwerken met Wageningen University & Research (WUR), Radboudumc, de Radboud Universiteit en bedrijven in de regio.

Smart food en smart health

IMEC ziet kansen in Gelderland. De WUR is een wereldspeler in voedingstechnologie en het Radboudumc loopt voorop het medische innovatie. De campussen in Wageningen en Nijmegen zijn broedplaatsen voor innovatie en talent. Samen met de aanwezigheid van bedrijven als Unilever, Friesland Campina en NXP maakt dit Gelderland dé vestigingsplaats voor IMEC om zich door te ontwikkelen in food en health innovatie.

Haalbaarheidsonderzoek

Gedeputeerde Staten zien de mogelijke komst van IMEC als een versterking van de regionale economie en het innovatieklimaat en willen de haalbaarheid hiervan onderzoeken. Zij zien de interesse van IMEC als resultaat van jarenlang investeren in een duurzaam en aantrekkelijk vestigingsklimaat in Gelderland.

Overheidsfinanciering

IMEC is een non-profitorganisatie die deels wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en deels door onderwijs en overheid. Voor de opzet van een nieuwe vestiging is overheidsfinanciering nodig. De gevraagde bijdrage aan provincie Gelderland is ongeveer €60 miljoen voor een periode van 8 jaar. Een bijdrage die groter is dan de provincie tot nu toe gewend is. Provinciale Staten moeten hierover besluiten.

Zorgvuldig te werk gaan

Gedeputeerde Staten willen zorgvuldig te werk gaan en eerst de regionaal-economische effecten in beeld brengen voordat ze een besluit voorleggen aan Provinciale Staten. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zal het college een voorstel doen aan Provinciale Staten, die over een mogelijke bijdrage van de provincie moeten besluiten.