Arnhem,
08
april
2019
|
12:45
Europe/Amsterdam

Informateur Boumans spreekt de grootste Gelderse fracties

Voordat informateur Boumans zijn definitieve advies uitbrengt, voert hij nog 1 gesprek met de VVD (8 zetels), Forum voor Democratie (8), CDA (7), GroenLinks (6) en PvdA (5). Op de agenda staan enkele laatste onderwerpen. Ook is dit gesprek nodig om voldoende duidelijkheid te krijgen om tot een goed advies te komen.

Informatiefase duurt week langer

Vanwege de extra gesprekken en de gewenste zorgvuldigheid, duurt de informatiefase daarom een week langer dan informateur Boumans had verwacht. Als alles conform planning verloopt, presenteert Boumans zijn bevindingen op 12 april 2019.

20 gesprekken

Mark Boumans: ‘Ik vind het belangrijk dat deze fase in de verkenning van een nieuwe coalitie, de informatiefase, ook gevolgd kan worden door een succesvolle formatie. Tot nu toe zijn er 20 gesprekken gevoerd. Ze waren prettig en constructief en soms ook zo informatief, dat doorvragen en verdieping nodig is. Met de derde gesprekken op 9 april 2019 kan ik mij een goed beeld vormen en ontstaat er voldoende basis voor een degelijk advies.

Gelderse coalitie

VVD Gelderland was de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Deze partij droeg Mark Boumans, burgemeester van gemeente Doetinchem, voor als informateur in de verkenning naar een Gelderse coalitie. Eerder voerde Boumans gesprekken met alle partijen en vervolggesprekken met de VVD, Forum voor Democratie, CDA, GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP. De PVV, SP, Partij voor de Dieren en 50Plus maken ook deel uit van Provinciale Staten Gelderland.