Arnhem,
21
november
2019
|
13:30
Europe/Amsterdam

Insecten tegen eikenprocessierups

Jeuk en geïrriteerde luchtwegen: veel mensen hadden in de zomer van 2019 last van de brandharen van de eikenprocessierups. En in 2020 groeit het aantal nesten verder. Sluipvliegen en sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van de rupsen. We onderzoeken langs 5 provinciale wegen of we kunnen zorgen dat we er meer van krijgen, om zo het aantal processierupsen te verminderen. Langs 2 wegen doen we een proef en bewaren we de nesten in kisten vlak bij de bomen. Zo hebben we in het voorjaar veel natuurlijke vijanden die meteen de eikenprocessierups kunnen aanvallen.

Sluipvliegen leggen eitjes op het lijf van de eikenprocessierups. De larven die uitkomen, kruipen in de rups en eten deze van binnenuit op. Daarna verpoppen ze zich. In het volgende voorjaar vliegen sluipvliegen uit, op zoek naar nieuwe nesten. Daarin leggen ze eitjes, waaruit larven komen. Die eten op hun beurt weer rupsen op. Hoe meer natuurlijke vijanden, hoe minder rupsen.

Nesten in kisten

Niet alle nesten van de eikenprocessierups zijn in 2019 weggezogen en verbrand. In een aantal van die nesten zitten poppen van sluipvliegen, sluipwespen en wantsen. Allemaal natuurlijke vijanden. Liefst laten we de natuur haar gang gaan en overwinteren deze insecten in de boom. Dit gebeurt in de gemeenten Heerde, Renkum en Rheden. Langs de N813 bij Didam en de N346 tussen Warnsveld en Lochem waren nesten naar beneden gevallen of dreigden ze uit de boom te waaien. Als nesten uit elkaar vallen, verspreiden de brandharen zich. Deze kunnen tot 8 jaar voor gezondheidsproblemen zorgen. Daarom hebben we de nesten in kisten gedaan. We hopen dat de insecten in het voorjaar van 2020 uitkomen.

Eenvoudig en veilig

De kisten zijn eenvoudig: opslagbakken voor kussens van tuinmeubels. Ze zijn stevig dichtgeschroefd en aan palen vastgemaakt. Zo komt niemand met de nesten en brandharen in aanraking. We boorden gaatjes in de kisten, zodat de insecten in het voorjaar naar buiten kunnen. Zo zijn ze direct op de plek waar nieuwe nesten ontstaan. Als alle insecten zijn uitgevlogen, verbranden we de nesten alsnog.

Natuurlijke bestrijdingsmethoden

We bestrijden de eikenprocessierups ook op andere natuurlijke manieren. Uit proeven met bloemrijke bermen en nestkastjes blijkt dat deze aanpak werkt. Deze trekken insecten en vogels aan. We hopen dat de biodiversiteit toeneemt, en dus ook het aantal dieren dat rupsen eet. Samen met partners doen we onderzoek naar natuurlijke bestrijdingsmethoden. Hiervoor hebben we een Europese LIFE-subsidie aangevraagd.