28
februari
2019
|
12:07
Europe/Amsterdam

INSPIRE-dataset beschermde gebieden vanaf 13 maart vernieuwd

Samenvatting

Tot nu toe voldeed de dataset ‘beschermde gebieden’ nog niet volledig aan de INSPIRE-richtlijn. Hierdoor was de dataset onder meer niet goed te downloaden. Vanaf 13 maart 2019 komt hier verandering in. 

Dan publiceert Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) vernieuwde services voor deze dataset, waardoor de gegevens wel conform INSPIRE zijn. De vernieuwing betreft zowel de Web Map Service (WMS) en de Web Feature Service (WFS) als de downloadbare Atom feed. PDOK is hét platform voor actuele hoogwaardige geodata van overheidsinstanties. Ook provincies leveren hiervoor gegevens. Bijvoorbeeld over beschermde gebieden. De informatie van provincies moet aan Europese richtlijnen voldoen – de zogenoemde INSPIRE-richtlijn. Dat zorgt ervoor dat de data uniform wordt opgeslagen en beter kan worden uitgewisseld tussen Europese landen onderling.

Het nieuwe webadres/URL staat vanaf 13 maart in het nationaal georegister onder " beschermde gebieden”. De oude services worden op 20 maart uit de lucht gehaald.

Meer informatie is hier te vinden.