Assen ,
29
maart
2019
|
16:45
Europe/Amsterdam

Jubileumboek 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid beschikbaar

Het jubileumboek ‘Droom en weldaad - 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid’ weerspiegelt een unieke geschiedenis. Misschien ook uw geschiedenis. Circa 1 miljoen Nederlanders en Belgen hebben voorouders uit de Koloniën van Weldadigheid. Hier begonnen de eerste experimenten met de leerplicht, het ziekenfonds en de ouderenzorg. Daarnaast is woeste grond omgezet in strak geordende landbouwgrond. Dit is nu nog steeds te zien in het landschap, wat deze gebieden bijzonder maakt om te bezoeken.

Jan Mensink, voormalig directeur van de Maatschappij van Weldadigheid, schreef dit geïllustreerde jubileumboek over de historie van de Maatschappij vanaf de oprichting tot nu. In 2018 bestond de Maatschappij precies 200 jaar. “We hebben een uniek verhaal, we zijn alleen vergeten om het te vertellen,” aldus Jan Mensink. Dit verhaal is bekend geworden door het boek en de theatervoorstellingen van ‘Het Pauperparadijs’.

Gedeputeerde Bijl, tevens voorzitter van de Stuurgroep Koloniën van Weldadigheid, ontving 29 maart 2019 het eerste exemplaar. Het jubileumboek is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Drenthe.