Assen,
26
februari
2020
|
13:15
Europe/Amsterdam

Kabinetschef Jannes Bos neemt afscheid van de provincie

Kabinetschef Jannes Bos (66) trekt binnenkort de deuren van het provinciehuis voorgoed achter zich dicht. Bijna twintig jaar was hij adviseur en vertrouwenspersoon van de commissaris van de Koning (en vroeger Koningin). Wie hoopt op smeuïge details of roddels uit die twintig jaar komt bedrogen uit. Want Bos is discreet. “De basis van deze baan zit hem in vertrouwen”.

Jannes Bos groeide op in Westerbork en woonde daar vrijwel zijn hele leven. Drie jaar woonden zijn vrouw en hij in het nabijgelegen Zwiggelte, maar in Börk ligt zijn hart en voelt hij zich thuis. Bos is een sociaal en betrokken man. Hij is al jaren actief voor de lokale voetbalclub en organiseert regelmatig toernooien voor zijn favoriete sport: pitch en putt. Of zoals hij het zelf graag noemt: arbeidersgolf. Dat is typisch Bos. Geen opsmuk of dure praat. Je krijgt wat je ziet. Drentse nuchterheid pur sang. In een maatpak, dát dan weer wel.

Zijn Drentse nuchterheid komt ook terug als hij vertelt over zijn functie bij de provincie. “Ik haat het woord carrière, zeg maar gewoon werk”. Zo had hij naar eigen zeggen nooit voor ogen om kabinetschef te worden voor de commissaris van de Koning (CvdK). “Dat is me overkomen”, vertelt hij. Zijn ruime ervaring in de Drentse politiek (hij was vierentwintig jaar raadslid voor de PvdA), zijn kennis van Drenthe én haar inwoners gaven hem zijn fundament als kabinetschef. “Alles draait om mensen. Luisteren, verbinden, aandacht. Als je jezelf laat zien, durft een ander dat ook”, meent hij.

Als kabinetschef fungeer je als adviseur en vertrouwenspersoon voor de CvdK, voor wat betreft de Rijkstaken. De taken en bevoegdheden van de commissaris van de Koning zijn op te delen in twee categorieën: provinciale taken en Rijkstaken. Tot deze Rijkstaken van de CvdK behoren bijvoorbeeld het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende instellingen en organisaties binnen de provincie. Deze taken staan omschreven in de ambtsinstructie van de commissaris.

Wat maakt nu een goede kabinetschef? “Je moet een politieke antenne hebben voor wat er speelt in bestuurlijk Drenthe. Daarom had ik zeer nauw contact met Drentse burgemeesters. Ook met hen heb ik een vertrouwensband opgebouwd”. Dat bevestigde burgemeester Eric van Oosterhout in zijn afscheidstoespraak voor Bos. “Er kwam nooit iets naar buiten bij Jannes. Hij kan zwijgen als het graf. Every inch a civil servant.” Naast discretie is flexibiliteit een belangrijke eigenschap van een kabinetschef. “Het is geen 9 tot 5 baan. Tijdens weekenden of vakanties kan er een beroep op je worden gedaan. Zelf heb ik dat nooit een probleem gevonden en ook mijn gezin kon daar gelukkig goed mee omgaan.”

Inhoudelijk wil hij niet al te veel kwijt over zijn tijd als kabinetschef. Spannende anekdotes en details houdt hij liever voor zich. “Natuurlijk zijn er lastige momenten geweest. Ook verdrietige momenten. Toen Jacques Tichelaar aftrad, deed dat pijn. Elke commissaris die ik adviseerde, was een uniek persoon. Maar juist dat maakt het werk zo mooi”. Hoogtepunten waren er volop. Elke burgemeestersprocedure was er een. Op de bezoeken van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima kijkt hij met veel trots terug. “Fantastisch was dat. Enorm veel werk en ook gedoe vooraf, maar als vervolgens zo’n bezoek vlekkeloos verloopt, dan is dat geweldig”. Ook de afscheidsceremonie voor voormalig CvdK Relus ter Beek is een moment dat hij koestert. “Een prachtig eerbetoon”, zo noemt hij het.

Per 1 maart neemt Romy Ossel het kabinetschef-stokje over van Bos. Of hij zich gaat vervelen? “Zeker niet. Ik ga met mijn vrouw straks wat vaker naar Bergen, ons vaste vakantieadres. En met mijn dochter maak ik eind dit jaar een reis naar Cuba. Daarnaast wil ik mij gaan verdiepen in mijn familiegeschiedenis en dan specifiek rond de Tweede Wereldoorlog. Jannes en vervelen, dat gaat niet samen.”