Haarlem ,
23
april
2019
|
11:15
Europe/Amsterdam

Meer biodiversiteit in Noord-Hollandse bermen door insectenhotels

De provincie Noord-Holland heeft in april langs verschillende provinciale wegen insectenhotels geplaatst. Deze hotels moeten de biodiversiteit in bermen langs wegen en vaarwegen verhogen.

De provincie stimuleert innovatieve initiatieven van aannemers die de biodiversiteit in bermen langs de wegen en vaarwegen vergroten.

Insectenhotels

De in het gebied gekapte bomen worden geschikt gemaakt als insectenhotels. In boomstammen worden sleuven en gaten geboord, waar verschillende insecten - waaronder kevers - zich in kunnen vestigen. Vanaf april zijn deze insectenhotels onder meer te vinden langs de N208. Om mens en insect te beschermen worden de insectenhotels niet te dicht langs de weg geplaatst.

‘Takkenrillen’ als leefgebied

Daarnaast worden in het gebied Zuid-Kennemerland en IJmond ‘takkenrillen’ aangelegd. Deze worden gemaakt van het hak- en snoeihout uit het gebied. Takkenrillen zijn een prima leefgebied voor vogels, kleine zoogdieren, amfibieën en insecten.

Sinusmaaien

In verschillende gebieden is ook het zogenaamde sinusmaaien geïntroduceerd. Bij sinusmaaien blijven afwisselend delen van de vegetatie staan. Op die manier ontstaan er windluwe plekjes, vochtige of drogere omgevingen en koelere of warmere zones. Zo vindt iedere plant of dier zijn beste plekje.