Lelystad,
02
mei
2019
|
11:15
Europe/Amsterdam

Nationale Viering van de Bevrijding

ankomende zondag vindt de Nationale Viering van de Bevrijding plaats op de Esplanade in Almere. Als gastheer organiseert provincie Flevoland dit jaar samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en het Bevrijdingsfestival Flevoland een onvergetelijk feest voor haar inwoners. In Flevoland voelen we ons vrij. Vrij om door te ontwikkelen, te innoveren en grenzen te verleggen. Met respect voor de verschillen. Dat gevoel van vrijheid verdient een viering met een breed palet aan activiteiten. Met als boodschap: geef vrijheid door. Dit jaar met speciale aandacht voor het thema: 'In vrijheid kiezen'.

Parade van de Vrijheid

De dag begint met een speciaal programma in theater KAF. In aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en ruim 220 andere genodigden wordt stilgestaan bij ‘In vrijheid kiezen’. Het programma biedt het volgende:

  • Voorstelling VOLGENS MIJ. Theatergezelschap BonteHond toont speciaal voor 4 en 5 mei een voorstelling over perspectieven, hoe die verschillen en hoe ze aan verandering onderhevig zijn.
  • Lezing over Het Nieuwe Land. Tijdens de lezing plaatst historica van Flevolandse bodem, Eva Vriend, Flevoland in historische context: viel er voor de eerste polderbewoners wel iets te kiezen?
  • Voorstelling met verhalen over schijnbare vrijheid. Theatermaker Nick Teunissen verloor zijn hart aan de Balkan. Een persoonlijke voorstelling over opbouwen, een nieuw bestaan creëren, vooruitkijken en veerkracht.
  • Muziekstukken over de overgang van onvrijheid naar vrijheid. Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest verzorgt de muzikale begeleiding bij bijzondere WO2-verhalen tussen kinderen en hun grootouders. Voorgedragen door actrice Lottie de Bruijn.
  • Tentoonstelling over de bijzondere verhalen over veelal Britse vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Flevoland neerstortten.
  • Bekende bijdragen zijn de 5 mei-lezing van Rosanne Hertzberger en de 5 mei-kinderlezing, dit jaar door Hakim Radwan uit Almere. Dit programma wordt via de NOS uitgezonden op 5 mei om 18:10 uur op NPO 1.

Omroep Flevoland zendt ook een samenvatting van de Parade en de gehele feestdag uit.

Ontsteking van het bevrijdingsvuur

Sporters van de Almeerse Hockeyclub brengen in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Flevoland. Deze vlam neemt minister-president Mark Rutte omstreeks 13.00 uur aan om vervolgens het bevrijdingsvuur op de Esplanade te ontsteken. Dit staat symbool voor de start van alle bevrijdingsfestivals in Nederland. Het grootste gratis festival met een boodschap door heel Nederland.

Bevrijdingsfestival Flevoland

Dit festival start met de ontsteking van het bevrijdingsvuur. De openingsact is Donnie en Joost, twee Nederlandse hiphop-artiesten. Daarna is er muziek op diverse podia, een complete en aansprekende line-up. En er zijn activiteiten in het centrum van Almere, zoals vrijheidscolleges door Charles Groenhuijsen, Ronald Giphart en Özcan Akyol, presentatie over berging van oorlogswrak Short Stirling, een date met een veteraan en human library. Het programma staat online op bevrijdingsfestivalflevoland.nl

Vrijheidsmaaltijden

Ook organiseren de lokale 4 en 5 mei comités diverse activiteiten in de Flevolandse gemeenten, waaronder de Vrijheidsmaaltijden. Aan tafel gaan inwoners dan in gesprek over ‘In vrijheid kiezen’.