Den Bosch ,
21
juni
2019
|
10:45
Europe/Amsterdam

Negen projecten ontvangen subsidie 'Brabant geeft energie'

De uitkomsten van de tweede subsidieronde ‘Brabant geeft Energie’ zijn bekend. Maar liefst 9 samenwerkingen ontvangen provinciale subsidie voor hun projecten, waarmee zij de Brabantse energietransitie versnellen.

 

Innovatief, zichtbaar, enthousiasmerend voor Brabanders en betrokkenheid van meerdere partijen. Dat waren de voornaamste eisen waaraan projecten die in aanmerking wilden komen voor de subsidie moesten voldoen.

Voorbeelden

Zo beoogt de stichting MOED de energietransitie te versnellen met het project ‘Zonne-energie voor alle Brabanders’. Met dit project wil de stichting nieuwe en bestaande lokale zoncoöperaties professionaliseren. Op deze manier hoopt de stichting dat er sneller en meer collectieve zonprojecten worden opgericht in plaats van het eenmalige karakter dat collectieve zonprojecten nu vaak hebben.

Een innovatief project dat subsidie ontvangt is het project van Buro Kade: Mengfabriek geeft Energie. Met dit project zijn zij van plan een energievoorziening met seizoensopslag te maken op de Tramkade in Den Bosch, waarbij zij gebruikmaken van bestaande voorzieningen. Deze energievoorziening gaat energie leveren aan het gebouw van Buro Kade, maar ook aan omliggende gebouwen en woningen.

De Stichting Duurzaam Riel Goirle krijgt subsidie om de energietransitie te versnellen met een professionele organisatie die vanuit lokale projecten zelf geldstromen binnenkrijg. Als vliegwiel fungeert hierbij de ontwikkeling van 3 á 4 windmolens, die in lokaal eigendom ontwikkeld worden.

Alle projecten

Hieronder een lijst van alle projecten die subsidie ontvangen:

  • Stichting MOED – Zonne-energie voor alle Brabanders
  • Buro Kade – Mengfabriek geeft Energie
  • Stroomweide Beheer BV – Stroomweide Noord-Brabant
  • Gemeente Eindhoven – Warmte-uitwisseling Brabant Water met Zwembad De Tongelreep
  • Stichting Duurzaam Riel Goirle – De energietransitie is van iedereen, samen in de versnelling
  • Solarge BV – Lichtgewicht Solar Daksysteem
  • Onze Auto BV – Versnelling Samen Slim Rijden
  • Van Schaik Innovation Handling – Validatie Klimaatbeheersing met akoestische technologie
  • Innozaam Coöperatie – Formule 0

Subsidie

Met de subsidie ‘Brabant geeft energie’ levert de provincie een financiële bijdrage aan projecten die de Brabantse energietransitie versnellen. De provincie draagt daarbij maximaal 50% van de kosten van een project, met een maximum bijdrage tot € 125.000. De 2e ronde van deze aanvraag liep van 1 maart tot en met 18 maart 2019.

Meer weten

Meer weten over de subsidieregeling of weten wanneer de volgende subsidieronde opent? Kijk op www.brabantgeeftenergie.nl of houd de website van de provincie in de gaten.