Haarlem ,
15
april
2019
|
16:30
Europe/Amsterdam

Noord-Holland: 'draagvlak voor coalitie met GroenLinks, VVD, D66 en PvdA'

 

De informateurs van GroenLinks en VVD, Laura Bromet en Cornelis Mooij, concluderen dat verdere formatiegesprekken tussen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA goede kansen bieden. Deze coalitie kan volgens Bromet en Mooij rekenen op voldoende draagvlak in Provinciale Staten van Noord-Holland.

Nadat de informateurs aan alle partijen een brief hadden gevraagd, hebben zij met alle partijen gesproken. Vervolgens hebben zij een verdiepend gesprek gevoerd met de lijsttrekkers van GroenLinks en VVD. Tot slot hebben zij aanvullend gesproken met GroenLinks en CDA en met de vorige informateur, Hans Smits.

Verschillen GroenLinks en VVD overbrugbaar

Op basis van al die gesprekken concluderen zij dat de programmatische verschillen tussen GroenLinks en VVD overbrugbaar zouden kunnen zijn. Zij adviseren daarom het proces tot vorming van een coalitieakkoord en college van Gedeputeerde Staten te vervolgen en formatiegesprekken te starten tussen GroenLinks, VVD, D66 en de PvdA. Dit zou, aldus de informateurs , goede kansen kunnen bieden op een coalitie die kan rekenen op voldoende draagvlak in Provinciale Staten.

Gesprek over samenwerking coalitie en oppositie

Daarnaast concluderen zij dat de samenwerking tussen coalitie en oppositie verbeterd zou moeten worden. Daartoe adviseren zij na het aantreden van een nieuw college van Gedeputeerde Staten, een gesprek tussen alle partijen te organiseren over de wijze waarop de onwenselijke kloof tussen coalitie- en oppositiepartijen gedicht kan worden.