Haarlem,
06
november
2019
|
11:44
Europe/Amsterdam

Noord-Hollands Statenlid in Beeld: Aukelien Jellema (PvdA)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Aukelien Jellema van de PvdA.

Waarom ben je Statenlid geworden?

Dat heeft 2 redenen. Ten eerste stopte ik als raadslid in Den Helder door de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en was er de kans om mij voor de PvdA in te zetten in de provinciale politiek. Ten tweede vond ik dat vertegenwoordiging uit de Kop van Noord-Holland, en Den Helder in het bijzonder, hard nodig was in de provincie. Ik wilde Den Helder op een positieve manier exposure geven. En dat is gelukt.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Dat bevalt goed. Ik ben een politiek dier en vind het heel leuk om invloed te kunnen uitoefenen op provinciale vraagstukken. Ik doe dat altijd vanuit sociaaldemocratisch oogpunt. Je moet het echt samen doen en dat wil ik ook terugzien in politiek. Het is een bijzonder spel om zo goed mogelijk met z’n allen recht te doen aan het algemeen belang.

Wat wil je komende 4 jaar bereiken?

Ik zit in dezelfde commissie als in mijn vorige periode als Statenlid, alleen heet de commissie nu Natuur, Landbouw en Gezondheid. Mooi dat men gekozen heeft in deze coalitie voor gezondheid. Daar valt voor mij ook welzijn onder.Ik ben blij dat ik de komende 4 jaar verder mag in deze commissie, want ik ben nog lang niet klaar. Natuur blijft een onderwerp dat continu speelt. We moeten er vol tegenaan om de klimaatdoelstellingen, zoals vastgesteld in Parijs, te halen. Maar ook vanuit een intrinsieke motivatie moeten we de wereld leefbaar houden en doorgeven aan volgende generaties. Daarvoor is het maken van keuzes noodzakelijk. En daar zitten we nu tijdens deze Statenperiode middenin.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Den Helder natuurlijk. Daar ben ik geboren en getogen. Het is een prachtige en robuuste stad met haar eigen dynamiek én met de meeste zonuren van Nederland.

Over Aukelien Jellema

Aukelien is getrouwd en heeft 2 kinderen, waarvan er nog 1 studeert. Ze werkt al 41 jaar in verschillende functies in de gezondheidszorg. Wonen doet zij in Den Helder.