27
juli
2018
|
00:00
Europe/Amsterdam

Ook als commissaris wil ik een burgervader zijn

Samenvatting

Andries Heidema is sinds 11 juli commissaris van de Koning in Overijssel. Jarenlang was hij burgemeester en ook als commissaris wil Heidema een soort burgervader zijn.” We leven in een samenleving waarin veel mensen met onzekerheden te maken hebben. De grootste uitdaging is om mensen zich thuis te laten voelen.”

U bent twee weken geleden in uw nieuwe functie geïnstalleerd. Wat zijn uw eerste indrukken?

“Besturen is mensenwerk: dat is mijn heilige overtuiging. Je moet de mensen leren kennen om te weten wat er allemaal leeft. De eerste maanden steek ik daarom vooral in het ontmoeten van mensen. Ik heb bijvoorbeeld de inwoners van Overijssel gevraagd mij uit te nodigen om dingen waar ze trots op zijn of waar ze mee zitten met mij te delen. Graag kom ik langs om te kijken en te luisteren. Tientallen uitnodigingen zijn al binnen gekomen. Daarnaast ben ik bezig met een rondje langs de Overijsselse burgemeesters en de andere commissarissen.”

U was elf jaar lang burgemeester van Deventer. Waarin verschilt uw huidige ambt met het burgemeesterschap?

“Als burgemeester sta je heel dicht op de gemeenschap. Als commissaris van de Koning wil ik een burgervader voor de provincie zijn. Niet als een soort 'wethouder Hekking' die voor de burgemeesters gaat staan. Maar samen, schouder aan schouder met de burgemeesters. Daarnaast heb ik nu een sterkere rol richting het Rijk, Duitsland, Brussel en in relatie tot het Koningshuis.”

Wat was uw beeld van de provincie toen u nog burgemeester was?

“In die periode heb ik heel intensief met Gelderland en Overijssel samengewerkt. Mijn beeld van de provincies is niet anders geworden. De provincies zijn relevant vanwege de kracht om te verbinden en te lobbyen voor het gezamenlijke belang. Maar ook door de inbreng van visie, deskundigheid en investeringsbereidheid. Waar nodig richting geven en knopen doorhakken. Ik vind het machtig mooi om daar mijn rol in te spelen.”

Wat gaat u het eerst doen?

“Luisteren. Luisteren in plaats van zenden. Wat drijft mensen? Waar maken ze zich zorgen over? En waar zijn ze trots op? Mede op basis daarvan kan ik mijn focus bepalen.”

Hoe ziet u uw rol in het moderne openbaar bestuur?

“Ik ben een verbinder, ambassadeur en burgervader. Als verbinder wil ik ontdekken: waar zitten jouw energie en drijfveren? En hoe zetten we dat in om elkaar in nieuwe ontwikkelingen te versterken? Als ambassadeur sta ik er voor de provincie. Daarbij zal ik de kwaliteit van het openbaar bestuur stimuleren en daarop toezien ook. Daarnaast wil ik een burgervader zijn voor alle Overijsselaars. Dicht bij de mensen staan. We leven in een samenleving waarin veel mensen met onzekerheden te maken hebben. De grootste uitdaging is om mensen zich thuis te laten voelen. Met thuis bedoel ik niet alleen fysieke zaken, zoals een dak boven je hoofd, eten en drinken, maar thuis is ook gezien en gewaardeerd worden. Je veilig voelen, wie of wat je ook bent, hoe je er uitziet en wat je aard en overtuiging ook is; je hoort erbij en we doen het samen.”

Hoe gaat u daarvoor zorgen?

“Het gaat in de samenleving om elkaar te zien en gezien te worden, gewaardeerd worden. Vandaar dat ik als commissaris het persoonlijk contact met de inwoners zo belangrijk vind. Daarom ook is er nu een website waar mensen kunnen aangeven dat ze kennis met me willen maken. Ik hoop mensen een gevoel van trots te kunnen geven. Dat kan alleen als je mensen in de ogen kijkt, benaderbaar bent.”

U bent benoemd voor een periode van zes jaar. Wanner kunt u na afloop daarvan tevreden zijn over uzelf?

“Als Overijsselaars thuis zijn in Overijssel. Het is ongelooflijk belangrijk dat mensen trots kunnen zijn. Trots op de plek waar ze wonen en de gemeenschap waarvan zij onderdeel zijn. Het gevoel hebben dat zij betekenisvol onderdeel zijn van die gemeenschap. Samen als overheden en organisaties kunnen we daaraan bijdragen en dit een echte Overijsselse samenleving laten zijn. Als ik daar als commissaris mijn bijdrage aan heb kunnen leveren: niets mooier dan dat.”