Den Haag ,
16
april
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Ook Clemens Cornielje en Willibrord van Beek stoppen als commissaris

Niet alleen Johan Remkes, de commissaris van de Koning in Noord-Holland, kondigde vorige week zijn vertrek aan. Ook de commissaris van Gelderland, Clemens Cornielje en de commissaris van Utrecht, Willibrord van Beek, maakten bekend dat zij gaan stoppen.

Clemens Corneilje blijft tot 1 februari 2019 in dienst. Hij werd in 2005 commissaris van de provincie Gelderland. Hij is nu bezig aan zijn derde termijn en sinds vier jaar de langst zittende commissaris van Nederland.

Eerder kwam Cornielje in het nieuws omdat bij hem weer kanker was geconstateerd. Hij is ongeneeslijk ziek, maar dat is niet de reden van zijn vertrek: hij wordt volgend jaar 60 en vindt het een mooi moment om te stoppen. Cornielje stelt zich voor zijn partij, de VVD, beschikbaar voor een functie als lid van de Eerste Kamer.

Willibrord van Beek bereikt op 15 januari 2019 de leeftijd van 70 jaar; in de wet staat dat de hoogste bestuurder van de provincie niet ouder dan 69 jaar mag zijn. Een woordvoerder zegt dat Van Beek mogelijk nog vakantiedagen opmaakt, waardoor hij zelfs eerder dan zijn zeventigste verjaardag vertrekt.

Van Beek is sinds 2013 commissaris van de Koning in Utrecht. Eerder was hij in andere provincies onder meer gemeenteraadslid, gedeputeerde en lid van de Provinciale Staten. Tussen 1998 en 2012 zat hij in de Tweede Kamer namens de VVD.