Zwolle,
20
mei
2019
|
13:45
Europe/Amsterdam

Op weg naar nul verkeersslachtoffers met snelheid assistent

Als het aan de provincie Overijssel ligt, houdt iedere automobilist zich binnenkort aan de geldende maximum snelheid op gemeentelijke, provinciale en Rijkswegen. Om dit mogelijk te maken, werkt de provincie samen met V-Tron uit Deventer aan de ontwikkeling van een Intelligente Snelheid Assistentie (ISA), dat in auto’s kan worden ingebouwd. De proeven met dit instrument starten in de tweede helft van 2019 en zijn eind 2020 afgerond. TNO gaat het effect op het gedrag van verkeersdeelnemers en de veiligheid op de weg onderzoeken. Naast de provincie Overijssel sluiten ook de gemeenten Ede, Tilburg en Helmond en de provincie Noord-Holland zich aan bij de proef met ISA.

Innovatie dat levens redt

Te hard rijden is één van de oorzaken van de forse toename van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2018. Om het aantal slachtoffers te verminderen kijkt de provincie Overijssel niet alleen naar een veilige weginrichting en bewustwordingscampagnes voor beter verkeersgedrag. Gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor mobiliteit in de provincie Overijssel: “Ook innovaties in voertuigen kunnen levens redden en ongevallen voorkomen. Met ISA verhogen wij de attentie bij verkeersdeelnemers voor goed verkeersgedrag. Daarom stimuleren wij ondernemers om met vernieuwende ideeën te komen en bieden ruimte in onze provincie om die in de praktijk op technische en economische haalbaarheid te toetsen.”

ISA zorgt ervoor dat de auto de geldende maximum snelheden kent op een route en helpt de bestuurder zich hieraan te houden. Of dit nu 30, 50, 60, 70, 80, 90, 100 kilometer per uur of meer is. Dit gebeurt door een combinatie van techniek (in de auto), technologie (gegevens via camera, GPS-signaal, on-board unit of smartphone) en gedragsbeïnvloeding (beloningsapp). Met de Intelligente Snelheid Assistentie krijgt de bestuurder zichtbaar en hoorbaar signalen die waarschuwen en voelbaar weerstand op het gaspedaal bij overschrijding van de toegestane snelheid. Indien nodig, zoals bij een inhaalmanoeuvre, kan de bestuurder het systeem overrulen.

Europese wetgeving

In de Europese commissie is in februari 2019 gesproken over het verplicht stellen van een aantal standaard veiligheidstechnieken voor nieuwe typen auto’s die vanaf 2023 op de Europese markt komen. Deze technieken worden samengevat met ADAS-maatregelen (Advanced Driver Assistance Systems). ISA is een van die maatregelen. De stemming in het Europese parlement en de uitwerking in wet- en regelgeving volgen later dit jaar.

Provincie Overijssel wil deze techniek niet alleen voor nieuwe voertuigen beschikbaar hebben. Daarom ontwikkelt provincie Overijssel, vooruitlopend op Europese wetgeving, samen met V-Torn een ISA-instrument dat ook in oudere auto’s werkt.

Gefaseerde aanpak

Tot de zomer werkt V-Tron aan de ontwikkeling van het instrument en vindt er een kleinschalige test plaats met gebruikers van de samenwerkingspartners. Daarna volgt een besluit over de wijze van uitvoering van de praktijkproef. Doel is om bij minimaal 150 voertuigen ISA in te bouwen en tot eind 2020 te testen.